Милош Војиновић: Необичан предмет из Ратног архива Краљевог колеџа у Лондону

Веште руке српских војника на Солунском фронту су, на основу јединог материјала који им је био доступан – ратног материјала – направиле јединствено уметничко дело

Фотографије: Блог Милоша Војиновића

У Ратном архиву Краљевог колеџа у Лондону је изложено више вредних експоната, али и један предмет који ми је убрзо привукао пажњу. Веште руке српских војника на Солунском фронту су, на основу јединог материјала који им је био доступан – ратног материјала – направиле јединствено уметничко дело.

Скулптура је направљена 1918. године као поклон за британског генерала Џорџа Франсиса Милна, главнокомандујућег британских снага у Грчкој. Ова мала конструкција је направљена искључиво на основу модификација ратног материјала. Посвета гласи „Господину генералу Милну – српски војници“, а исписана је на српском и на енглеском. Са доње стране је, опет на оба језика, написано „Српска артиљеријска радионица“.

У средини, на постољу сачињеном од две чауре, је велико слово М (Милн) – а са страна су на оквирима представљени грбови Краљевине Србије и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Ирске. Са друге стране оквира, угравирани су цртежи српског и британског војника са заставама. Постоље красе натписи „Salonica 1918“, „Long Live England“ и „Long Live Yugoslaves“.

У средини централног стубића налази се сунце, са шест крака, тј. шест метака. У средини стубића стоји натпис „Југославија“, који окружује фраза „Honi soit qui mal y pense“ (фр. срамота ономе ко мисли лоше), што је мото Реда Подвезице, вероватно најважнијег витешког реда у Енглеској.

 

Није било лако направити добре фотографије, јер се скулптура налази у стаклу, а и јер јој није могуће прићи са свих страна.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Блог Милоша Војиновића, 14. 10. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар