Тајмс: Блер о подели Косова разговарао са Меркеловом

Бивши британски премијер Тони Блер разговарао је са немачком канцеларком Ангелом Меркел и позвао ју је да преиспита противљење подели Косова

Тони Блер (Фото: EPA/Keld Navntoft)

„Иако је Блеров Институт за глобалне промене негирао да бивши премијер лобира за договор о подели Косова и Метохије у име председника Србије Вучића, инсајдери упућени у преговоре су више пута тврдили да се Блер већ састао са Ангелом Меркел, коју је позвао да преиспита противљење плану о подели, а да ће ускоро у Вашингтону заговарати поделу на састанку са представницима Савета за националну безбедност САД“, пише „Тајмс“.

Лист у тексту „Етничка подела која би могла да врати рат на Балкан“ наводи да тај план о подели КиМ има мало присталица на Косову, како међу Србима тако и међу Албанцима.

Наводи се да је чак и северно од реке Ибар, где 40.000 Срба живи у четири општине које би могле да буду предмет „размене територије“, српска заједница подељена и уплашена за своју будућност.

Највећи противник поделе (на северу Косова и Метохије) Оливер Ивановић убијен је почетком године, што је утишало противљење Срба Вучићу, пише у тексту.

„То је веома опасна идеја – прецртавање граница на Балкану“, каже Вук Јеремић, бивши министар спољних послова Србије и садашњи председник опозиционе Народне странке. „Нико не може да ме убеди да, ако границе буду прецртане по етничким линијама, неће и на другим местима на Балкану бити истих захтева“, наводе се Јеремићеве речи у тексту.

Oпрема: Стање ствари

(VESTI online, 5. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Поздрав Блеру:
    https://www.youtube.com/watch?v=qUjyKo1PKpk

    Драган Славнић

Оставите коментар