Политика: ЦЕРН суспендовао физичара због сексизма

Људи кажу да је физика сексистичка и расистичка. Ја сам извршио неке једноставне провере и утврдио да није, већ да је постала сексистичка против мушкараца и то сам и рекао

Фото: ЦЕРН

Женева – Званичници Европске организације за нуклеарно истраживање (ЦЕРН) суспендовали су италијанског физичара Алесандра Струмију због истраге која је покренута након његове „изузетно увредљиве” презентације о родним питањима, која је изазвала забринутост за сексизам у науци.

Како је ЦЕРН данас поручио у саопштењу Струмија, који је професор на Универзитету у Пизи, претерао је у петак током говора на радионици под називом „Теорија високоенергетске физике и род” , јавља АП, а преноси Танјуг.

Ова организација је навела да није унапред знала шта ће Струмија говорити на презентацији, а његов говор је окарактерисала као „напад на индивидуе” који је „неприхватљив у сваком професионалном контексту”.

Како су медији претходно пренели, овај високи званичник једног од највећих светских научно-истраживачких центара, рекао је да су „физику измислили и изградили мушкарци”, што су многи описали као веома увредљиву тврдњу о улози жена у физици.

Би-Би-Си је пренео да Струмија заступа став да су мушки научници дискриминисани због идеологије, те да се њихове заслуге занемарују.

Сам ЦЕРН је Струмијину презентацију окарактерисао као „високо увредљиву” и уклонио је са свог сајта спорне слајдове „у складу с правилима понашања која не дозвољавају личне нападе, нити увреде”.

Професор Струмија, редован сарадник ЦЕРН-а, представио је резултате студије спроведене на основу истраживања које је објавила једна онлајн књижара.

Он је присутнима, међу којима су преовладавале младе физичарке, рекао да су резултати „доказали да физика није сексистички оријентисана против жена”.

„Међутим, истина није важна, јер је то део политичке борбе која долази споља”, рекао је он.

Представио је податке који, како тврди, показују да су мушки и женски истраживачи једнако цитирани на почетку својих каријера, али да су мушкарци више напредовали с развојем каријере.

Једна студија, навео је Струмија, показала је да „мушкарци радије раде с предметима, а жене са људима”.

У сваком случају, каже овај професор, супротна претпоставка о „идентичним мозговима је – идеологија”.

Као доказ за, како наводи, дискриминацију над мушким истраживачима, Струмија тврди да „оксфордски универзитет продужава трајање испита у корист жена”, а да „Италија студенткињама (истраживачима) нуди бесплатно или јефтиније студирање”.

Сам је, каже, остао без посла за који је био квалификованији, а који је, уместо њега, добила једна жена.

„Људи кажу да је физика сексистичка и расистичка. Ја сам извршио неке једноставне провере и утврдио да није, већ да је постала сексистичка против мушкараца и то сам и рекао”, изјавио је Струмија за Би-Би-Си.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Мени није јасан овај запад! Да л’ се окреће,ил’ се не окреће?

  2. Не би се могло тврдити да су мушкарци успешнији у научним делатностима од жена. У историји наука има много доказа за једнакост у њиховим успесима. Узмимо само пример Алберта Ајнштајна и његове супруге Милеве Марић. Можда није довољно познато јавности да је она имала велики удео у његовом раду на Теорији релативности. Он је постао славан, а она остала у његовој сенци. То што се женама на школовању и специјализацијама чине неки уступци, треба разумети, јер су жене поред научних радница и мајке, носиоци продужења људске врсте. А то је највећи од свих доприноса човечанству.

Оставите коментар