Александар Вучић: Што сте рекли да је македонски референдум историјски, а онда да „не важи“

Нека иде против моје воље, али воља народа мора да се поштује, јер је „vox populi, vox dei”, и не постоји ништа важније од поштовања воља народа. То је на крају једино важно. Па нека грађани сносе последице и добрих и лоших одлука

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Москва – Председник Александар Вучић изјавио је да би га, у случају када би у Србији био одржан неки референдум на који би изашло 35 одсто грађана, више интересовало какви би били потези и шта би говорили неки људи из ЕУ и НАТО и истакао да се не може играти са вољом народа.

„Мене више интересује какви би потези били, шта би говорили неки људи из ЕУ и НАТО, јер прво када сам синоћ видео неке реакције, нисам могао да верујем. Питао сам са да ли је ово озбиљно”, рекао је Вучић за ТВ Пинк поводом референдума у Македонији, преноси Танјуг.

Председник је навео да је његово мишљење да је то била добра прилика за народ у Грчкој и Македонији да постигну споразум, да би то било добро и за једне и за друге.

„То је моје мишљење, можда грешим. Али, народ у Македонији је рекао другачије, да није за то. Морате да поштујете народ, не можете да се играте са вољом народа и кажете јасно је да је народ за… Чекајте, што сте онда ишли на референдум”, приметио је Вучић.

Истичући да не жели да се меша у унутрашње односе у Македонији, наводећи да говори о западу и упитао: „Што сте рекли да је тај референдум од историјског значаја, кад сте сат времена после њега рекли ‘пуј пике не важи’“?

Како је навео , то значи да ако вам се резултат не свиђа, онда референдум није важан.

„Или је довољно… Сад ја разумем што је (Саша) Јанковић са 16 одсто тражио да буде премијер… Могао је и председник да буде са 16 одсто… Ја имам само 40 одсто више, 55 одсто гласова, а он 16. Што не би био премијер или председник…“, приметио је.

Када је реч о Македонији, додао је да је 35 мање од 50, „али нема везе, ако не може тако онда ћемо кроз Скупштину”.

„Ако не може ни то, наћи ћемо нешто треће, јер тако мора да буде, кога брига за народ…”

Председник је поручио да је он против политике „кога брига за народ”.

„Нека иде против моје воље, али воља народа мора да се поштује, јер је „vox populi, vox dei”, и не постоји ништа важније од поштовања воља народа. То је на крају једино важно. Па нека грађани сносе последице и добрих и лоших одлука”, додао је.

Истакао је и да је хајка која се водила против њега и Србије због нуђења озбиљног и одговорног решења по питању КиМ, била лоша за Србију, непримерена и „одвратно пакована” и од стране оних који су у потпуности за независно Косово и од, каже, лажних националиста који су направили то независно Косово.

„Али, сам добро разумео да сам прилично усамљен, да уз мене није нико ни Европа, свет, нити било ко други, што ме је много мање занимало, али да нису ни људи у Србији”, навео је Вучић.

Схватио је, каже, да је усамљен, а да је на њему као председнику да доноси важне одлуке по многим важним питањима, па макар био и усамљен, али да по питањима од кључног националног интереса, није његово да буде усамљен, већ да чује шта је то што народ мисли.

„Ја сам незадовољан када добијемо 50 одсто гласова, тако да сте погрешног човека питали шта би радио да изађе 15, 20 или 30 одсто људи на неке изборе или референдум”, закључио је председник.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Кад неко отежано и тешко разумљиво износи своје мишљење, значи да су му мисли несређене. Постоји више узрока за испољавање несређених мисли: умор, необразованост, глупост, подлост, депресија, неваспитано глуматање, психоза и сл. Једино што са сигурношћу можемо да искључимо од наведеног, кад је у питању А.В., је необразованост (има завршен Правни факултет). Све остало је у игри…

  2. @Sindjjelija…….Poštovani gospodine, o Vučićevoj političkoj karijeri i naročito o onome što je radio i radi od kada je na vlasti, mislim sve najgore. Ali ovog puta, na temu referenduma u Makedoniji apsolutno pozdravljam sve što je rekao. On je jedini u Srbiji otvoreno, jasno i glasno osudio podlo, licemerno i antidemokratsko ponašanje Zapada povodom referenduma u Makedoniji i svaka mu čast za to.

Оставите коментар