Европски савет за спољне односе: Мало вероватно да промена граница Косова прође без насиља

У извештају за потребе Европског савета за спољне односе (ЕЦФР) оцењује се да је Тачи, главни заговарач корекције граница, почео да губи подршку страних посматрача на Косову

Мало је вероватно да ће промена граница Косова да прође без насиља – процене су неколико европских амбасадора у Приштини, у поверљивом извештају који је израђен за потребе Европског савета за спољне односе (ЕЦФР), пан-европске организације са великим утицајем, пише Коха диторе.

У извештају се оцењује да је Тачи почео да губи подршку страних посматрача на Косову, док су они који се помињу као противници његове идеје о промени граница и размени територија – премијер Рамуш Харадинај, председник парламента Кадри Весељи и Покрет Самоопредељење.

„Обе стране у дебати о идеји ‘корекција граница’ у земљи су јасно дефинисане: премијер Рамуш Харадинај, председник парламента Кадри Весељи и опозициона странка Самоопредељење – противе се идеји, док је председник Хашим Тачи њен главни заговарач“, наводи се у извештају.

Извештај на три странице, чију један примерак поседује „Коха диторе“, израдио је Норберт Ротген (Norbert Roettgen) –  актуелни председник Одбора за спољне послове у немачком парламенту – Бундестагу и Роберт Купер (Robert Cooper) – бивши супервизор техничког дијалога између Косова и Србије. Извештај се бави и питањем референдума о новом називу Македоније, као и дебатом на Косову о промени граница.

Извор: Koha (текст је изворно преведен са албанског)

Наслов и опрема: Стање ствари

(Коссев, 26. 9. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар