НАТО: Подржавамо развој Косовских безбедносних снага у садашњем мандату

НАТО подржава развој Косовских безбедносних снага под мандатом у коме су тренутно. Уколико тај мандат еволуира, Северноатлантски савез ће морати да преиспита ниво свог ангажмана на Косову

(Фото: nato.int)

НАТО каже да подржава развој Косовских безбедносних снага у садашњем мандату.

Уколико тај мандат еволуира, преиспитаћемо ниво нашег ангажмана на Косову, кажу за Танјуг у седишту Алијансе у Бриселу.

На питање Танјуга да ли је НАТО био информисан или консултован приликом усвајања нацрта закона о трансформацији Косовских безбедносних снага у оружане снаге Косова званичник Алијансе каже да није било консултација о том питању.

„Наш став је да се тим питањем баве косовске власти“, каже званичник НАТО-а.

У седишту Алијансе оцењују да су постојеће КБС професионална и мултиетничка снага и извор стабилности у региону. Додаје се да су те снаге прешле дуг пут, да има још посла да се уради, али и да је постигнути напредак пример успешности деловања НАТО-а на изградњи капацитета у безбедносном сектору.

„НАТО подржава развој Косовских безбедносних снага под мандатом у коме су тренутно. Уколико тај мандат еволуира, Северноатлантски савез ће морати да преиспита ниво свог ангажмана на Косову“, наводи званичник НАТО-а у изјави за Танјуг.

У седишту НАТО-а у Бриселу наглашавају да Алијанса остаје посвећена безбедности и стабилности Косова. Додаје се да је мисија Кфора најдуже оперативна мисија НАТО-а и да се на Косову тренутно налази 4.000 припадника снага предвођених НАТО-ом.

У Алијанси наводе и важну улогу НАТО саветодавног и тима за везу која подразумева и подршку Косовским безбедносним снагама. Договорена је, наводе у Бриселу, и појачана сарадња НАТО-а и Косова у области комуникација, вежби, сајбер-одбране и борбе против корупције.

„НАТО у потпуности подржава и дијалог у процесу нормализације односа Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ. Он је од критичне важности за мир и безбедност у региону“, закључује званичник НАТО-а.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Восток, 15. 9. 2018)

 Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар