Хашим Тачи: Лидери „Прешевске долине“ одлучни да приступе Косову

РТК на српском језику пренео је да је Тачи казао да челницима Албанцима са југа Србије, који би да буду део Косова, не може да ништа да обећа

Председник тзв. Косова Хашим Тачи са представницима Бујановца, Прешева и Медвеђе у Приштини (Извор: Твитер)

Лидери „Прешевске долине“ одлучни су да приступе Косову, закључак је косовског председника Хашима Тачија након јучерашњег састанка који је са представницима Албанаца са југа Србије имао у Приштини.

– Велико задовољство због сусрета са свим лидерима албанске заједнице у Прешевској долини. Приметио сам њихову одлучност у тражењу занемарених права, укључујући право на приступање Косову путем међусобно договореног процеса корекције границе у оквиру дијалога између Косова и Србије – написао је Тачи на Твитеру.

Он је након састанка са Албанцима са југа Србије изјавио да су шансе за постизање коначног споразума са Београдом минималне и готово немогуће, али да „вреди покушати“.

РТК на српском језику пренео је да је Тачи тада такође казао да челницима Албанцима са југа Србије, који би да буду део Косова, не може да ништа да обећа.

– Радићемо на томе, а за то је потребно јединство на Косову и у Прешевској долини – навео је Тачи на конференцији за новинаре, где је оценио и да неће бити поделе или размене територије.

Лидер најутицајнијег Демократског савеза Косова (ДСК) и бивши премијер Иса Мустафа поручио је представницима три општине са југа Србије да је прича о разграничењу са Србијом отварање питања „територијалног интегритета Косова“ и ризик од враћања теме о косовској државности на преговарачки сто.

Мустафа је на Фејсбуку написао да је „забринут за положај Албанаца у три општине“, али и да им је пренео да је „отварање питања територијалног интегритета не само у сукобу са косовским уставом и Декларацијом о независности, већ и ризикује враћање питања државности Косова на преговарачки сто“.

Након разговора са представницима Бујановца, Прешева и Медвеђе у Приштини, Мустафа је на тој друштвеној мрежи констатовао да Београд у овом тренутку не признаје ни постојеће косовске границе.

Овим поводом огласио се и шеф посланичког клуба ДСК Авдулах Хоти, који је такође констатовао да је њихов захтев за прикључење Косову противуставни.

– Уз дужно поштовање према Албанцима (Прешевске) долине, таква резолуција је противуставна – навео је Хоти, пренео је портал „Инсајдери“.

Он је изричит да ДСК неће гласати за тако нешто у парламенту, осим ако не буде постојала воља за, како је рекао, промену косовског устава.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 11. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading