Брисел: Вучић завршио састанак с Могерини, враћа се у Београд

Председник Србије Александар Вучић неће данас у Бриселу разговарати са Хашимом Тачијем, а питање је да ли ће се и када наставити разговори са Приштином

Александар Вучић и Федерика Могерини (Фото: Танјуг)

БРИСЕЛ – Председник Александар Вучић завршио је састанак са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и враћа се у Београд, јавља Танјугов извештач из Брисела.

Председник Вучић напустио је зграду ЕЕАС нешто после 12.30 часова и, како Танјуг сазнаје у дипломатским изворима, запутио се на аеродром и враћа се у Београд.

Састанак Вучића са Могерини трајао је више од два сата.

Председник Србије неће се до вечерас обраћати јавности, а још није донео ни одлуку да ли ће одустати од посете КиМ, након претњи и лажи приштинских политичара, како је новинарима објаснио директор Канцеларије за КиМ.

Приштинска делегација и даље је у седишту европске дипломатије.

Председник неће данас разговарати са Тачијем, неизвестан и даљи наставак дијалога

Председник Србије Александар Вучић неће данас у Бриселу разговарати са Хашимом Тачијем, а питање је да ли ће се и када наставити разговори са Приштином.

То је новинарима у Бриселу рекао директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, након разговора Вучића са Федериком Могерини.

Председник се на то одлучио због, каже Ђурић, свих превара, претњи и лажи косовских Албанаца.

Према речима Ђурића, Београд жели да сачува мир али да не може да прихвати покушаје да се прети и забрани посета председника Србије Косову и Метохији.

Такође, истакао је Ђурић, неприхватљиви су покушаји да се обесмисле разговори и покушаји (Хашима Тачија) да Прешево, Медвеђу и Бујановац прикаже као део територије Косова.

„Једина територија о којој треба да се говори је територија Косова и Метохије”, додао је Ђурић.

Он је истакао и да се председник Србије до вечерас неће обраћати јавности.

На питање да ли се председник Србије плаши евентуалног хапшења на Косову, Ђурић одговара да се не плаши и да, ако буде одлучио да оде на Косово, сигурно неће бити ухапшен.

Ђурић је такође позвао грађане на Косову и Метохији да у што већем броју дођу и чују председника Вучића.

(Танјуг/Политика, 7. 9. 2018)

Могерини: Тешкоћа има и даље, ускоро следећи састанак

Могерини у разговору са делегацијом из Приштине (Фото: Танјуг)

БРИСЕЛ – Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини саопштила је данас, након одвојених разговара са председником Србије Александром Вучићем и са косовским председником Хашимом Тачијем, да тешкоћа има и даље, а да ће наредни сусрет на високом нивоу сазвати пре Министарске недеље у оквиру Генералне скупштине УН у Њујорку.

Она је навела да је данас имала више рунди разговара са председником Србије Александром Вучићем и косовским председником Хашимом Тачијем, билатерално, о свим темема које су на столу.

„Тешкоћа и даље има”, наводи се у саопштењу Службе за спољне послове.

Она је рекла да верује у пуну посвећеност обојице председника да наставе процес преговора и постигну у наредним месецима правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа у складу са међународним правом.

„Сазваћу у Бриселу следећи састанак на високом нивоу пре Министарске недеље у оквиру заседања Генералне скупштине УН како би две стране напредовале у разговорима о садржају споразума”.

Разговори преко Могерини

Председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи казао је да се због неодржавања трилатералног састанка не може говорити о бојкоту дијалога и да су разговори са Београдом вођени не директно, већ преко високе представнице Федерике Могерини. Имали смо преговоре преко Могерини, али смо видели да су нам разлике велике”, казао је Тачи у Бриселу новинарима.

(Политика, 7. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар