Данас: Трамп подржава етничке границе на Балкану

Према изворима листа Данас, Трамп се не противи етничким границама на Балкану

Ангела Меркел и Доналд Трамп (Извор: Нови стандард)

Сједињене Државе су се у претходном периоду противиле „територијалним изменама“, из страха да би то дестабилизовало различите делове Балкана тако што би се код појединих политичара јавила жеља за „цртањем нових граница“. Али администрација председника Доналда Трампа је, без сумње, одустала од тог принципа, кажу за Данас дипломатски извори из Вашингтона. Наши саговорници наводе да је неколико фактора утицало на измену у ставу САД.

„Најпре, стиче се утисак да поједини чланови администрације, укључујући самог Трампа, сматрају да је потребно успоставити етничке границе, па се, стога, не противе територијалним променама. Друго, актуелној администрацији није стало да по сваку цену задржи велики утицај у различитим деловима света, због чега је склонија прихватању споразума који су узајамно прихватљиви преговарачким странама. На крају, председник Америке често наглашава значај двостраних договора, а не великих међународних аранжмана“, истичу дипломате.

Саговорници Данаса напомињу да реторика садашње администрације САД не значи да је „све готово“ када је реч о решавању косовског проблема. У том контексту, подсећају да треба сачекати и видети да ли ће немачка канцеларка Ангела Меркел, на крају, променити мишљење да „нема промена граница на Балкану“. Међутим, након прекјучерашњег разговора Меркелове и Трампа, стиче се утисак да је Берлин спреман да омекша став. Подсетимо, наш лист је о томе писао јуче, наводећи тврдње из дипломатских извора у Берлину да ће Немачка на крају прихватити разграничење. Канцеларка Меркел је, након сусрета са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, потврдила да је са Трампом разговарала и о Косову.

Данасови дипломатски извори из Вашингтона указују на недавну поруку Џона Болтона, саветника америчког председника, да Вашингтон „не искључује територијалне корекције“. У прилог оваквим закључцима иде и јучерашња изјава шефа српске дипломатије Ивице Дачића да је Београд „успео да промени позицију Запада о косовском питању, ми смо их померили са мртве тачке“.

Саговорници Данаса напомињу да реторика Болтона не значи да је „све готово“ када је реч о решавању косовског проблема. У том контексту, подсећају да треба сачекати и видети да ли ће немачка канцеларка Ангела Меркел на крају променити мишљење да „нема промена граница на Балкану“.

Министар Дачић је јуче гостујући на РТС казао да смо „успели да променимо готово зацементирану позицију неких западних земаља када је реч о Косову“, уз оцену да је „направљен историјски заокрет и историјски успех, јер је Косово постало тема о којој се поново говори“.

— Нама се пружа историјска прилика да нешто добијемо за свој народ и своје грађане на КиМ. Ми, наравно, можемо и да одбијемо ту прилику, али немојмо сада ми овде да се правимо невешти – нико нам не нуди да КиМ остане цело у границама Србије… Немамо код свих земаља подршку. Велика борба тек ће се водити, истакао је Дачић.

Упитан да ли ће бити теже добити подршку међународне заједнице или грађана Србије када је реч о Косову, Ивица Дачић је навео: „Ја мислим да је и једно и друго веома тешко и веома захтевно, али ја сам сигуран да српски народ неће пропустити ову прилику, јер ми морамо да гледамо национални програм у наредних 100 година.“

Меркел: подржавамо све разговоре који воде ка решењу

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је јуче у Берлину да је са америчким председником Доналдом Трампом разговарала о ситуацији у односима Србије и Косова и да су њих двоје подржали разговоре две стране, али подвукли и да је територијални интегритет, какав је данас створен, велика вредност, преноси ФоНет.

Разговарали смо телефоном о ситуацији у односима Србије и Косова. Подржали смо разговоре који воде ка циљу, али смо истовремено истакли да је територијални интегритет једна велика вредност, рекла је Меркел на конференцији за новинаре после састанка са хрватским колегом Андрејом Пленковић. Она је напоменула да је тај став о значају територијалног интегритета јасно изнела и приликом посете премијера Црне Горе и Босне и Херцеговине и да се мора водити рачуна да оно што се ради на једном месту не доведе до последица негде другде. Меркел је рекла и да је са Пленковићем разговарала о жељи Хрватске да постане део Шенгенског простора и оценила да су критеријуми за остварење тог циља веома јасни. Она је закључила и да је Хрватска напредовала у испуњењу тих услова. Јучерашња изјава је нешто ублаженија од оне коју је немачка канцеларка дала недавно након сусрета са званичником БиХ Денисом Звиздићем, када је била категорична, да некима на Балкану изгледа треба стално понављати да су границе непроменљиве.

Аутор: Марија Стојановић

Извор: Данас, 29. август 2018.

Опрема: Стање ствари

(Нови стандард, 29. 8. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар