Политика: Синод СПЦ није расправљао ни о Косову ни о ванредном сабору

Не искључује се могућност јесењег заседања највишег црквеног тела, мада оно још није сазвано

Патријаршија у Београду (Фото Д. Јевремовић)

Свети архијерејски синод Српске православне цркве није расправљао о сазивању ванредног Светог архијерејског сабора, а самим тим ни о томе да ли би највише црквено тело требало да расправља о Косову, сазнаје „Политика”.

Протеклих дана у медијима и јавности нашироко се писало и говорило о томе да ће се архијереји СПЦ окупити на ванредном јесењем заседању, на којем би требало да разговарају и о актуелној ситуацији у вези са Косовом.

Саговорници „Политике” из врха СПЦ, међутим, објашњавају да се у овом тренутку тако нешто не разматра. Како нам је објашњено, на редовном, мајском заседању Сабора, помињана је могућност да се највише црквено тело састане поново на јесен, односно почетком новембра, како би архијереји размотрили питања у вези са црквеном просветом.

Али, та ванредна седница још није заказана и тренутно се не зна ни да ли ће је уопште бити. Сазивање Сабора, иначе, у надлежности је Синода, „црквене владе”, коју чине четири епископа и патријарх.

Будући да је јучерашња седница овог црквеног тела била прва после летње паузе, дневни ред је био дугачак, тицао се текућих црквених питања, а на седници је само овлаш поменуто, када се говорило о веронауци, да би то могла бити тема за ванредни сабор, речено нам је у врху СПЦ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар