Амерички дипломатски десант на Приштину

Рамуш Харадинај прети ратом, док косовске партије најављују резолуцију у скупштини којом се Тачију забрањује да преговара о размени територија

(Фото: Саша Димитријевић)

Својеврсни дипломатски десант представника САД догодио се јуче на КиМ – у истом дану помоћник америчког државног секретара за европске и евроазијске послове Вес Мичел разговарао је телефонски са косовским председником Хашимом Тачијем, док је у Приштини одржан састанак политичких представника Албанаца са амбасадорима САД у Србији и на Косову Кајлом Скотом и Грегом Делавијем. Мичел је Тачију казао да ће САД подржати постизање споразума Београда и Приштине у оквиру последње фазе дијалога. Председник привремених косовских институција је на свом фејсбук профилу написао да је са помоћником америчког државног секретара разговарао о политичким процесима кроз које пролази Косово и да му захваљује на подршци.

„Захваљујем Мичелу на јасном ставу САД за постизање споразума између Косова и Србије у оквиру последње фазе дијалога. Сложили смо се да интензивирамо напоре како бисмо постигли тај споразум, који ће једном и заувек затворити непријатељства између Косова и Србије”, написао је Тачи. Навео је и да су амбасадори САД Скот и Делави поново истакли спремност Косова на последњу фазу дијалога о нормализацији односа са Србијом. Поновио је и да је америчка подршка значајна и да нико не би требало да сумња у улогу и вечно пријатељство Косова и САД.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар