Пензије тестирају Путинову популарност

Председник прихватио да се старосна граница за одлазак жена у пензију не повећа за осам већ за пет година, колико је предвиђено и за мушкарце

Владимир Путин – Истраживања показују да је популарност председника опала са 80 на 67 одсто подршке (Фото: Бета/АП)

Реформе су најављене првог дана светског првенства које се одржавало на домаћем терену, вест о повећању старосне границе за одлазак у пензију „сахрањена” је испод вести о фудбалу, веома се водило рачуна да се врх државе не повезује с болном темом, али ништа није помогло. Руси су, ипак, схватили шта им се спрема, протестовали су и оборили рејтинг Кремљу тако да је на крају ипак морао да се нацији обрати лично он – Владимир Владимирович.

У стилу јединог човека који уме да реши сложену ситуацију, шеф Кремља је у јучерашњем телевизијском преносу пробао да умири становништво саопштавајући да разуме њихову бригу и предлажући амандмане на закон. Ипак, Владимир Путин је објаснио грађанима да ће и поред свег његовог разумевања они, ипак, морати да прихвате најважнији део реформи – повећање старосне границе за одлазак у пензију.

Влада Дмитрија Медведева поднела је скупштини предлог закона којим се предвиђа да се старосна граница за одлазак у пензију повећа за мушкарце са 60 на 65 година, а за жене са 55 на 63 године живота. И поред тога што су реформе најављене услед еуфорије око шампионата, незадовољни грађани су изашли на улице тражећи да ствари остану какве јесу. Путин се држао по страни, али је његова популарност опала са 80 на 67 одсто подршке, показало је истраживање Центра Левада. У обраћању нацији, шеф Кремља је казао да се промене морају прихватити иначе ће финансијски систем пропасти, преноси РТ. Премали број људи ради, а превише их прима пензију, док демографски трендови не постају ништа бољи, казао је Путин. Додао је да је у амандманима које је поднео на закон наложио да жене не одлазе у пензију са 63 године, како је предвидела влада, већ са 60 година.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Ово је једна сувисла и нужна мера. Уз очекивани пад популарности.

  2. Ова мера је најлакша за увођење (као што је било нпр. и смањење пензија у Србији) и најбрже даје резултате, тим пре што је средњи очекивани животни век мушкараца у Русији сада 66 година. Истина, уколико се животни стандард буде повећавао, и уз поступност увођења померања ове пензијске границе, то ће дати могућност просечном постсовјетском мушкарцу да у просечној пензији висине око 220 евра ужива можда чак и 3-4 године… Ова мера је само део пакета мера о којима се много не прича, а оне обухватају и ванредно издавање државних обвезница. То би могло бити ефикасно, јер државни дуг је низак, али на снази су, и у припреми додатне америчке санкције које ће међународни пласман тих обвезница знатно отежати, тако да ће то бити пре свега унутрашњи зајам. Осим тога, увелико се говори о ванредном „скидању кајмака“ са профита великих приватних корпорација и о повећању пореза на промет. Све то треба да пружи више средстава за амбициозан Путинов план: до 2024 г. (тј. кроз непуних 6 година) руски БНД би требало да скочи са отприлике 12-ог места, на пето место на светској ранг-листи- за сада је на 11-13 месту (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal), тј. њен БНД је сада нижи од нпр. Италије, или Француске. С друге стране, не треба испустити из вида да је њен номинални БНД по глави становника врло низак: на 60-63-ем (од неких 190 места), што је ниже чак и од презадужене Грчке, која је на 40-43 месту (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita). По другом мерилу, које узима у обзир куповну моћ (РРР), место Русије је нешто боље и креће се од 48-52 места ( https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita ). Било како било, ове пензијске мере су само један део ширих и обухватнијих, веома амбициозних које се тешко могу остварити у кратком року од 6 година и садашњој геополитичкој ситуацији. На кратке стазе, продужење пензијског стажа и повећање пореза на промет ће чак и директно погодити куповну моћ становништва и неће бити повољне по Путинову популарност.

Оставите коментар