Вељко Ђурић Мишина: Зар да ме стоматолог учи историјским наукама?

Поводом текста Душана Басташића „О чињењу, нечињењу и злочињењу“, објављеном 27. августа 2018. године на интернет порталу „Јадовно 1941“, пренетом и на „Стању ствари“

Безброј пута сам казао и написао да се истраживањем прошлости првенствено треба да баве школовани историчари. И даље, међутим, сматрам да аматери заљубљеници у прошлост могу да допринесу разјашњењу одређених спорних чињеница. И ништа више! Могу, додуше, да нанесу и велике штете јер стварају проблеме својим тврдњама, писањем, гостовањем у телевизијским емисијама и другим формама јавног наступа. А онда, кад је реч о проблемима из, на пример, заједничке прошлости са Хрватима, због њих дођемо у ситуацију да нам се, не само они, Хрвати, већ и други, јавно подсмејавају!

Јавна установа Спомен-подручје Јасеновац у Хрватској обзнанила је списак жртава од нешто више од 83.000 страдалника у том концентрационом логору из времена Независне Државе Хрватске и то је видљиво и на интернету. Њихов податак, међутим, није тачан. И они су свесни тога па наглашавају да је то доња граница!

Међу Србима и даље се лицитира са цифрама о 600.000, 700.000, милион, милион и четири стотине хиљада жртава у Јасеновцу… Колико је мени познато, до дана данашњег, ниједан Србин није затражио од управе Спомен-подручја у Јасеновцу да дода податке о његовим страдалим рођацима! И, сад, ко је ту луд?

На српским порталима годинама колају фалсификована „документа“ о споразуму комунисте Моше Пијаде и усташе Миле Будака из Сремске Митровице из 1936. године, о наређењу Јосипа Броза, Моше Пијаде и Арсе Јовановића из фебруара 1942. о уништењу становника Васојевића у Црној Гори. Нисам рад да се упуштам у разјашњења шта је ту кривотворено. Ових дана реаговао сам текстом „Ко и како (зло)употребљава велику српску трагедију“ на један од тих „докумената“ и објавио га на порталу „Стање ствари“. Радило се, наводно, о тврдњи усташког Редарственог равнатељства из Госпића да су до августа 1941. године побили („расходовали“) више од 190.000 Срба. У том кривотвореном папиру пронашао сам седам нелогичности на основу којих сам затражио да се тим стварима не слуђује ионако слуђен народ!

Текст Душана Басташића на порталу „Јадовно 1941“

Претпостављао сам да ће се јавити неки од дежурних „историчара“ јер сам се некима од њих замерио одавно текстом „Шта је спорно у интервјуу епископа славонског Јована“! Нисам претпостављао да ће овај мој текст бити повод стоматологу Душану (Милана) Басташићу, председнику Удружења „Јадовно 1941“ да, у стању за које је тешко пронаћи стручну квалификацију, проспе гомилу неутемељених речи против мене, Музеја жртава геноцида и епископа пакрачко-славонског Јована, председника Управног одбора Музеја. Да бих одговорио на ту гомилу бесмислица и подметања требало би ми барем три пута више простора од дужине његовог писанија. Стога ћу се задржати на најординарнијим лажима:

 1. Доношењем закона о меморијализацији Старог сајмишта Музеј жртава геноцида ће бити носилац посла у организовању будућег комплекса.
 2. Ја, као садашњи директор Музеја жртава геноцида, нисам био члан ни градске нити републичке комисије за меморијијализацију Старог сајмишта.
 3. Милану Булајићу је довољно само захвалити што је учествовао у формирању Музеја жртава геноцида. И ништа више! Овом приликом не бих о његовој нарцисоидности, разним малверзацијама, сарадњи са страним обавештајним службама, убрзаним пензионисањем и напрасним именовањем за директора новоосноване институције!
 4. Ђуро Затезало је најбољи познавалац теме комплекса концентрационих логора у Лици у лето 1941. године. Он је о томе 2007. године, под знаком Музеја жртава геноцида, објавио двотомну књигу. У првом тому, на страни 383 стоји: „До краја 1990, успио сам да прикупим поименичне податке за 10.502 жртава. Распад заједничке државе Југославије 1991. године онемогућио ми је даљи рад на прикупљању и изради потпунијег пописа жртава“! Два пасуса испред, Затезало истиче да је утврдио да је у комплекс логора допремљено „42.246 мушкараца, жена и дјеце“. Тај податак није поткрепио никаквом архивском грађом!!! На овом месту логично је поставити и питање: Шта је између имена и поменутог броја? Делимичан одговор може бити и следећи пример: на списку страдалих Затезало је навео и име Страхиње Кићановића (деде по мајци Бориса Тадића) сврставши га међу страдалнике у Јадовну (књига 2, стр. 639). Међутим, на списку Спомен подручја Јасеновац налази се иста особа као страдални у том концлогору! Да ли имам потребе да питам: Да ли је и податак који наводи Затезало о 10.502 жртве тачан! Не спорим велики злочин у велебитским стратиштима, спорим аматеризам и неутемељене тврдње професионалаца о броју страдалника! Уосталом, и даље сам против бројања жртава! Ја сам за попис!

Узгред, Ђуро Затезало није дао право издавачу Музеју жртава геноцида да постави његово дело у ПДФ верзији на интернет и тако га учини доступним широм кругу знатижељника.

ПС: Као (први изабрани) директор Музеја жртава геноцида одговоран сам за све што се у било којој форми објави под знаком ове институције, укључујући и њен портал. Како до сада нико није ставио никакву корисну примедбу на моје активности, сматрам да то радим на општу корист.

Опрема: Стање ствари

(Сајт Музеја жртава геноцида, 28. 8. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , ,

10 replies

 1. После Затезала, Ђурић се обрачунава са великим Булајићем. ***** *** **** **** *****!

 2. Не упуштајући се у садржај ове полемике, морам признати да сам фасцинирам „интелигентном“ аргументацијом овог проф.др.-а! Зашто неко ко није дипломирани историчар, а има нпр. искуства у методологији научног истраживања у својој струци, не би био у стању да на основу расположиве документације напише и објави неко квалитетно историјско истраживање? Уместо да одговори аргументима, овај профдрмр. лепи етикете и дисквалификације кријући се иза своје дипломе.

 3. Срамотно је иступање господина Мишине. Шта је то до сада учинила његова струка за све ове деценије да ствари постану јасније? Ништа! Је ли председник Управног одбора Музеја жртава геноцида, владика Јован Ћулибрк, дипломирани историчар? Није. Нагледали смо се као друштво разних дипломираних стручњака и доктора наука који су унесрећили ове просторе и народе. Уместо да седне и разговара са др Басташићем и осталим добронамерним људима, који теже успостављању културе сећања на протекле догађаје, он се бави трицама и кучинама на најпримитивнији начин. У ери данашње компјутеризације кад је паметним људима омогућен лак приступ документацији и грађи првог реда, када могу да имају увид у важне књиге и стручне расправе које никада неће бити објављене на нашем, српском језику, давати монопол на истину некоме само зато што има диплому факултета је заиста неозбиљно. Уосталом, зар Мишина нема у својој установи људе који су у значајној мери дали шлагворт хрватским повјесничарима и јавности у ревизији историје, тврдећи како у Јасеновцу није страдало више од 100 до 120 хиљада људи?!

 4. „Међу Србима и даље се лицитира са цифрама“?! А међу Хрватима се не лицитира? Кад Хрвати настоје да умање број страдалих, неретко прибегавањем крајње неумесном разграничавању жртава страдалих с ове и оне стране жице, као да је уопште битно да ли је некоме смрскана лобања у самом Јасеновцу, или је жив спаљен у својој цркви, са свим које познаје, негде на простору ендехазије. Гнусно! Зашто не реагујете на то лицитирање, уместо што се обрушавате на оне који с правом критикују (не)рад Ваше институције, као и чињеницу да саучествујете у процесу њеног гашења.

  И не кријте се иза струке и дипломе, г. Мишина. Ваша струка је деценијама ћутала и саучествовала у прикривању истине о злочинима над Србима, тако да је та морална висина у којој мислите да уживате само плог ваше колективне маште.

 5. Мишину треба да буде срамота. Он брани позицију Јована Ћулибрка који смањује број српских жртава у Јасеновцу. Оно што чини Вучић са Косовом, Мишина чини са Јасеновцем. Он каже да је Ћулибрк стручан јер је учио у Јад Вашему. Па чак је и Весић уочио незнање људи у Јад Вашемо по питању Југославије: https://rs.sputniknews.com/politika/201712261113946625-holokaust-postavka-vesic/
  Мишина напада Екмечића, Драгољуба Живојиновића и друге историчаре јер зна да им није ни до колена. Критикује правнике јер пишу о геноциду. Да ли схвата какве небулозе пише?

 6. Овај Ђурић-Мишина очигледно има велики ***** проблем. Њему нико не ваља ко износи своје ставове о геноциду над Србима. Увек само себе истиче прави се главни и најпаметнији, а у ствари је паметан као ****** ***. Најбоље му је једном приликом пре пар година одговорио г. Драган Ђоговић, наш чувени дијаспорац, када га је Мишина у неком свом тексту прозвао,, као сада г. Басташића.
  https://facebookreporter.org/2015/09/28/%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D1%92%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%B2%D0%B5%D1%99%D0%BA%D1%83-%D1%92/

 7. Ево шта каже Међународна комисија за истину о Јасеновцу о Мишини, изашло данас 2. септембра: Међународна комисија за истину о Јасеновцу са похвалом прихвата тврдњу господина Басташића, да директор Музеја геноцида над Србима из Београда, г. Вељко Ђурић-Мишина, као и установа којом руководи не раде ништа на расветљавању хрватског геноцида против Срба, Јевреја и Рома.
  https://facebookreporter.org/2018/09/02/saopstenje-medjunarodne-komisije-za-istinu-o-jasenovcu-povodom-clanka-dusana-bastasica/

 8. На овакав наслов текста тешко је имати коментар из више разлога.Човеку се намеће једно основно питање да ли је наслов договорен као и текст са циљем омаловажавања човека истинског патриоте и преданог борца за истину о страдању Српског народа у ндх ?Који је круг људи спреман на овакве испаде и лична понижавања?Сваком образованом човеку као и оном без дана школе је јасно да ништа није случајно и да ово могу да раде исти они који су учествовали у скривању хрватског геноцида 1945 .год. па све до данас .Ти људи су чиновници заробљени у властитој сујети ,титулари,нарцисоиди глодари и паразити на државном буџету Србије који су сва средства потрошили ненаменски и за личне промоције са поразним националним резултатима за избегличку популацију.Њима су битне имовинске карте и полтронисање хрватским институцијама како би могли уживати и остваривати сва лична имовинска права где су се испред својих функција борили само за себе а не и за прогнани Српски народ.Мишина је нажалост овим себе избрисао као национално достојанственог човека и сврстао се међу оне који бране степинца и умањују Српско страдање наводећи да се бави именима.Којим именима?Именима спаљених у кућама,кречанама,крематоријумима?Именима из уништене и сакривене усташке документације?Колико је ту имена дрмрпр итд мишина јер твоје име после овог текста пише се малим словом као и име ндх.

 9. E, када би неко од Јевреја, а сумњам да таквих има,
  покушао да се поиграва бројкама пострадалих Јевреја
  у холокаусту, тај би нестао са лица земље – физички
  и виртуелно.
  Он, и сви његови преци и потомци, били би избрисани
  из свих матичних евиденција – рођених, крштених, вен-
  чаних, умрлих, медицинских, школских војних,
  полицијских, судских… – били би избрисани, престали би
  да постоје у – садашњости, прошлости и будућности!

  Драган Славнић

 10. Поштујем рад свог земљака у Музеју геноцида. Он треба помоћи Басташићу и прекинути расправе на интернету.

Оставите коментар