Свештеник Ненад Илић: Успење Пресвете Богородице

Срећан нам празник Успења Пресвете Богородице, велики празник откривења Царства Небеског

Успење Богородице, манастир Сопоћани

Све је чудесно у овом догађају, али чему се зачудити кад прилазимо крају земаљског живота девојке која је љубављу и вером прихватила немогуће – да роди Бога!

То што јој је архангео Гаврило три дана унапред јавио да се спреми за упокојење? То што је пожелела да пред упокојење види све апостоле и што су их за тренутак анђели сабрали код ње са свих страна света? Што су пострадали они који су покушали да обесвете њен ковчег? Што је узета на Небо у пречици будућег укидања смрти…

Ипак, то што је Јоакимова и Анина кћи Марија постала Богородица веће је чудо од свих претходних и потоњих у људском роду.

А ми, можда можемо да се на Успење вером сви окупимо око Пресвете заједно са апостолима.

Где год да се налазимо. Да ли смо на литургији или и тренутно негде где литургије нема, на ком било крају света да се налазимо – макар за тренутак окупимо се око наше Мајке. Мајке Цркве. Помолимо јој се на Њен велики празник.

Кад људи ове данашње цивилизације који нису у Цркви гледају апостоле на облацима ношене анђелима, како се окупљају на Богородичином успењу, као што се види и на најпознатијој и најлепшој фресци Успења, Сопоћанској – траже ту доказ о ванземаљцима и давним летећим машинима из неке друге цивилизације.

Делимично су у праву.  Могло би се рећи да и ми и апостоли припадамо једној другој цивилизацији, у ствари једној надцивилизацији. Не ванземаљској него надземаљској – Царству Божијем, Царству Небеском. А за најсавршеније превазилажење ограничења времена и простора нису нам ни потребне справе. Довољни су само јака вера и љубав.

Ипак ми се не одричемо ни ове цивилизације која покушава да се беспоговорно преда Царству Земаљском.

Учествујемо у њој, поправљамо је, али се и боримо и молимо да она не превлада праву домовину целог човечанства која делује из будућности, а у историји. Домовину Очевог Дома, Царство вечне љубави Божије.

Срећан нам празник Успења Пресвете Богородице, велики празник откривења Царства Небеског.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића, 27. 8. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар