Драгослав Пакић: Писмо Трампу са Коридора 10

Кажите ми, председниче Трампе, коју врсту санкција да применим према таквом властодршцу да не би, као Сирија и Русија, прошла некажњено. Да ли да се определим за укор разредног старешине, опомену пред искључење из брака или двадесет пет по „Тур де Франсу“

Билборд на Коридору 10

Молим вас господине Председниче, Доналде Трампе, да ми кажете колико сте платили женама да ћуте да бих израчунао колика би средства требало издвојити да ућуткам и ову моју.

Она уста не затвара. Као да се обраћа новинарима на конференцији за штампу.

Те није ми ваљала Кори Удовички 9, а сада сам киван и на Кори-дор 10. Те каква сам ја то опозиција кад ми је влада стабилнија од обичног аутопута који не води ни у Европу.

„Зар ниси умео – наставља она да баје – као сав нормалан свет да одеш бар на једнонедељну праксу у Грделичку клисуру па да видиш како се обара и како се ствари доводе уред“!

Некада смо певали да нам „у тунелу усред мрака сија звезда петокрака“, а сада се око и у тунелима само руши, обрушава, клиза и, оно што смо урадили јуче, данас је већ прах и пепео. Све пада у воду. Мутна река Морава постаде циљ у коју воде сви путеви без алтернативе. Камен не би смео ни да поменем.

„Кад би те тим каменом – прети ова моја – бар неко погодио право у главу па да се сви одморимо од неефикасних протеста, празног негодовања, бесадржајних новина, које се кочопере само чињеницом да се штампају латиницом“.

„Сви сте ви у опозицији исти!“, закључује активисткиња позитивних кретања, боркиња за национална права и повећање пензија које само што није почело. „Мада – додаје у пола гласа – има и горих!“

Пљувала је на Ђиласа и на његов Мост на Ади као да је она председник удружења за изградњу мостова преко река и увала и то у правој линији. „Видиш ли да мост иде укосо!“, грмела је. „Човек се уопште није држао правца! Начисто је скренуо! А о цени моста нека ми нико ништа не прича. Бар мени која свако јутро идем на пијацу и на сопственој грбачи довлачим намирнице и други берићет све плаћајући готовински само да би нашем народу и нашој сутрашњој деци било боље и да живе у миру!“

Није ми јасно на чију она то децу мисли кад не престаје да понавља како су моји стваралачки потенцијали у том смислу апсолутно инсуфицијентни и да опозиција, коју представљам, нема никакву сутрашњицу.

Ништа, наравно, не каже што се у околини Предејана мостови више не праве преко Мораве попреко, него се од Предејана до Владичиног Хана стиже мостом који води по средини реке и то све узводно. О томе би човек, само да је мало вештији и склонији писању, могао натруковати нов роман „На Морави ћуприја“.

У Грделичкој клисури је толико мостова да ће се убудуће овај део коридора звати Мостарска петља, јер је онај, који је направио овакав пројекат, заиста имао петљу.

У њеном срцу, хемијској лабораторији, свакодневно се врше пробе и припреме за употребу отровних бојних средстава намењених за моју личну употребу и превоз за сопствене потребе. Кажите ми коју врсту санкција да применим према таквом властодршцу да не би, као Сирија и Русија, прошла некажњено. Да ли да се определим за укор разредног старешине, опомену пред искључење из брака или двадесет пет по „Тур де Франсу“?

Уколико се, господине Председниче, оглушите о моје молбе за корисне савете на тему ућуткивања супротне стране, бићу принуђен да прихватим сугестије мог кума, искусног у операцијама овакве врсте, да њој, мојој жени, више никад не отворим теглу киселих краставчића баш кад има госте и намерачи се да им понуди мезе уз домаћу шљивовицу. Без обзира да ли су то страни инвеститори из Кине или Немачке или стратешки партнери из региона.

Ово задње је модернији израз од до сада употребљаваног: ови гологузани из комшилука.

Прочитајте још – важно:

Помоћ за „Стање ствари“ – август 2018.Categories: Сатиристика

Tags: , ,

Оставите коментар