Љубиша Спасојевић: Образовање за политичаре са посебним потребама

Наша је држава сасвим посебна јер је партијска књижица важнија од ђачке, а политичари су особе са посебним потребама – потребама да имају диплому по сваку цену

Дуално образовање на делу (Фото: Танјуг/Срђан Илић)

Образовање има у корену реч образ, али код нас се често дешава да диплома као доказ образовања нема никакве везе са образом. Наиме, диплома, код нас се може стећи обичним и необичним начином. Обични начин који је увелико превазиђен и застарео, недемократски, подразумева редовно школовање, где после много година учења, особа која је паметна, упорна, вредна, добија диплому, па потом стекне положај.

Необичан, односно модеран, демократски начин, стицања дипломе је скроз супротан и карактеристичан је за посебан сој (људи?) – политичаре. Наиме, они прво стекну положај, па потом добију диплому, односно период стицања дипломе је кратак – врло кратак – најчешће се то дешава преко ноћи, што је потпуно разумљиво, јер дању, жртвујући се, они воде рачуна о народу, а ноћу о себи, то јест о сопственом образовању. Због тога је наша држава посебна, сасвим посебна, јер је партијска књижица важнија од ђачке, а политичари су особе са посебним потребама – потребама да имају диплому по сваку цену. То опет има за последицу да они са ђачком књижицом чекају на бироу, а они са партијском раде у бироу.

Када је већ о положајима реч и ту је наша држава посебна, сасвим посебна јер су политичари спремни да сопствене положаје бране свим средствима, не жалећи ни туђе животе, што је само наставак традиције, јер су неки други Срби, пре стотинак година, положаје такође бранили свим средствима, не жалећи ни сопствене животе.

Све ово је потпуно разумљиво јер уз висок положај не иде ниска диплома, а пошто уз висок положај иде и висока плата, није чудо што имамо поплаву и доктората. Због тога је наша држава, посебна, сасвим посебна, јер све државе имају дипломатију, а наша има и дипломанију.

Закључак је да је наша држава посебна, сасвим посебна, јер само код нас постоје две категорије људи: Они са образовањем и дипломом и они са дипломом без образовања. Прва категорија одлази у иностранство због бољег живота, друга остаје овде због бољег живота.

Прочитајте још – важно:

Помоћ за „Стање ствари“ – август 2018.Categories: Сатиристика

Tags: , ,

Оставите коментар