Александар Вучић: Знам цену, али желим да покушам да решим питање КиМ

Председник Србије каже да је спреман и да зна колика се цена плаћа за храброст у Србији, за предлагање онога што српске уши не воле да чују, али да је одлучан да уђе у историју као неко ко је бар покушао да реши питање Косова и Метохије

Александар Вучић приликом посете КЦ Србије (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је спреман и да зна колика се цена плаћа за храброст у Србији, за предлагање онога што српске уши не воле да чују, али да је одлучан да уђе у историју као неко ко је бар покушао да реши питање Косова и Метохије.

Вучић је подсетио да у међународном окружењу, у свету, постоје многи који би желели постизање договора, мир, али и неки који би желели мање, а таквих примера има и у земљи.

„Моја намера је да људима говорим оно што не воле да чују и што није лако да чују, како бисмо били успешнији, сачували мир, будућност и пронашли одрживо решење”, рекао је председник и додао да ће то бити реалан, одговоран и озбиљан приступ који значи да можемо да доводимо фабрике и инвеститоре и на север и на друге делове КиМ.

Нисам своју политичку судбину везао за неке изборе, већ за будућност, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и прецизирао да ће 9. септембра разговарати са нашим народом на КиМ о правцу којим држава намерава да води у будућности.

Држава је уложила много у здравствене установе на КиМ и наставиће то да чини још више, рекао је председник Александар Вучић и истакао да, у погледу здравства и образовања, људи у покрајини могу много да очекују.

„Тек ћемо да уложимо”, рекао је Вучић новинарима.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да је здравство од кључног значаја за останак и опстанак Срба на КиМ, те нагласио и да ће држава улагати и плаћати запослене у здравственим и образовним установама на КиМ јер то, истиче, чува опстанак нашег народа.

Оно што је, додаје, увек чувало Србе на северу КиМ и њихову будућност била болница у Митровици.

„Много тога смо, не у лаким условима, уложили да болница има и пристојну опрему и пристојне просторије. Може боље, тек ћемо да улажемо. Људи на КиМ по том питању могу да очекују много”, поручио је Вучић.

„Све што имамо, од Штрпца, Пасјана…болница у Косовској Митровицу била је симбол отпора и опстанка Срба на северу када нам готово ниједне институције сем универзитета  нису функцији”, каже Вучић.

„Чак и кад смо причали о ЗСО, и то имате у Бриселском споразуму где се говори о надзору и утицају и могућности да Београд плаћа, реч је о здравственим и образовним институцијама и установа. Тако да је то оно што чува главу Србина и што чува опстанак нашег народа, ово сам наравно метафорично рекао”, навео је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у Нишу отворити још две фабрике крајем идућег месеца, рекавши да му је посебно важно да Ниш и југ Србије иду брже напред.

Вучић је, у изјави новинарима, казао да ће 28. и 29. септембра, отворити две фабрике, дан за даном.

За обнову Клиничког центра Србије 110 милиона евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у изградњу нове куле и реконструкцију постојећег објекта Клиничког центра Србије бити уложено око 110 милиона евра и да ће пацијенти убудуће да се лече у велелепној згради са најбољом опремом а лечиће их најстручнији лекари и медицинске сестре.

Он је пред почетак грађевинских радова рекао да је почетак обнове КЦС велики дан за Србију, јер се годишње у тој здравственој установи лечи око милион пацијената.

Захвалио се Европској инвестиционој банци за повољан кредит који је Србија добила за реконструкцију КЦС, али и обнову КЦ Ниш, КЦ у Новом Саду и КЦ у Крагујевцу.

Подсећа да је за израду мастер плана, идејног и главног пројекта било потребно 12 година.

„КЦС је највећа и најозбиљнија болница у региону. Када се заврши обнова он ће имати 150 лежајева у интензивној нези, са преко 1.200 лежајева”, рекао је председник.

Како је рекао, здравство представља основни стуб животног стандарда, јер свако од грађана има потребу за лекаром.

Осим кредита део новца је обезбеђен и из буџета Србије, а председник каже да су то обезбедили грађани Србије јер су разумели реформе у које је држава кренула.

Вучић је рекао да ускоро креће и реконструкција КЦ Војводина у Новом Саду, да се касни због пројекта у КЦ Крагујевац.

„Хоћемо да наши родитељи, наша деца имамо најбољу услугу, а да лекари и сестре буду задовољни условима рада. радови ће бити завршени при крају мог мандата тако да ће на крају мандата моћи да се похвалим нечим што је величанствено за нашу земљу. Ми се трудимо и успевамо и више од обећања које смо давали”, рекао је председник.

Он се захвалио министру Лончару на преданом раду, што су листе чекања на којима је било 210.000 пацијената, данас сведене на 73.000 људи који чекају на дијагностику и операције и што је све транспарентно.

Србија је, како је рекао, била на зачељу европског здравства, а данас је испред неких земаља ЕУ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Политика, 17. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

2 replies

  1. Ovo u prevodu znaci: posle Djindjica, znam da sa zapadom nema zezanja. Sa druge strane, vi na najavu priznanja i totalne kapitulacije skoro da i ne reagujete. Prost je to izbor, izmedju manje i vece pretnje.

  2. Ipak će se iznenaditi kad bude plaćao. On jadan ne zna kome će platiti.

Оставите коментар