Будимир Ничић: Вучићева рачуница јефтин трик, две трећине Срба живи јужно од Ибра

Новинар Будимир Ничић објашњава да председник када рачуна север Косова броји Србе по општинама, не на нивоу целог Косова, а док броји Србе јужно од Ибра онда их рачуна у односу на цело Косово

Александар Вучић: На северу 98 % Срба

Говорећи о Северу, Председник Републике тврди да на Северу Косова „живи 98 одсто Срба“, а „јужно од Ибра“, по његовој рачуници – је „између 3–4 одсто становништва од укупног броја становништва“. Потом је изнео и бројку: на Северу живи „43–44.000 људи“

„Они који причају о замрзнутом конфликту не разумеју да то није одрживо – да ће свако да чека прилику да удари оног другог да би остварио ту предност на терену. И свакога дана ћемо да се секирамо хоће ли да нас нападну на Северу, где ће да нас ударе, уз чију подршку, уз чију помоћ – хоће ли као у Олуји да добију подршку Американаца, или ће сада да добију подршку неког другог. Па ћемо да кукамо и за нашим народом и за убијеним људима и за прогнаним људима“ – поново је о Олуји и плакању говорио српски председник Александар Вучић. Овог пута у ударном термину – у време другог дневника РТС-а. Вучић би 9. септембра требало да посети КиМ.

Територија и људи

Говорећи о Северу, Председник Републике тврди да на Северу Косова „живи 98 одсто Срба“, а „јужно од Ибра“, по његовој рачуници – је „између 3–4 одсто становништва од укупног броја становништва“. Потом је изнео и бројку: на Северу живи „43–44.000 људи“.

Иако каже да Север није најважнији, јер су „најважнији животи људи“, истиче да је Север важан „у смислу територије“ и да се ради о „веома значајном геостратешком положају“.

Ипак, тврди, „то не значи да нам је то важније од било ког другог дела“:

„Ја не могу да кажем да је најважније. Најважнији су нам животи људи, безбедност људи, свих, ма где да живе на КиМ, али у смислу територије – Север Косова да ли је важан? Па наравно да је важан. Реч је о неких хиљаду квадратних километара, али није питање километара, ни километара квадратних, питање је стратешког значаја територије, људи који ту живе, ту живи 43–44.000 људи, али ту имате и Копаоник који пола припада данас нама, пола нам не припада, што људи не знају. Газиводе које су од стратешког значаја и за Србију и за КиМ у целини, имате Валач, Бањску, Соколицу, али имате и руду, имате и Трепчу и веома значајан геостратешки положај о чему даље не бих да причам.“

(Радио Ким, 16. 8. 2018)

Будимир Ничић: Вучићева рачуница о броју Срба јефтин трик

„По ономе како је председник Србије у јавност изнео проценте о броју Срба на Косову може се рећи да није погрешио, међутим представљање ситуације на такав начин је само један јефтин трик и извртање чињеница“, каже новинар Будимир Ничић, коментаришући синоћнo излагање председника Србије Александра Вучића

Будимир Ничић (Фото архива: Радио Ким)

Вучић је у синоћном гостовању на РТС навео да на северу Косова живи највећи број Срба, чак 98 %, док Срба јужно од Ибра у односу на целокупно становништво Косова живи тек 3 до 4 процента.

Ничић објашњава да председник када рачуна север Косова, броји Србе по општинама, не на нивоу целог Косова, а док броји Србе јужно од Ибра онда их рачуна у односу на цело Косово, јужно од Ибра.

„Међутим ако се играмо бројкама онда то може и овако. Тачно је да у четири општине на северу Косова како је рекао живи око 98 одсто Срба, али је исто тако тачно да и у шест општина јужно од Ибра Срби чине већину. У општини Грачаница је преко 80 одсто Срба, Ранилугу преко 95 одсто, Штрпцу око 90 одсто, Клокоту преко 60 одсто, Новом Брду такође, Партешу преко 95 одсто Срба…”

Суштина свега је, каже Ничић, да две трећине Срба живи јужно од Ибра, а не на северу Косова.

„Значи тамо где му одговара, председник Србије има једну рачуницу, а где му баш не иде у прилог из њему знаних разлога, користи другу рачуницу, то је по мени чиста манипулација и замајавање јавности“, закључује директор Медија центра у Чаглaвици.

(Радио Ким, 17. 8. 2018)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Какве то везе има? Мислим да је опасно, а можда и погубно, прихватати оквир дискусије о КиМ који задаје Александар Вучић. То је са становишта да ли је Косово и Метохија територија Републике Србије важно толико колико на мојој кући има црепова. Не наседајмо!

Оставите коментар