КФОР изводи вежбе широм Косова

Кадрови кретања јединица КФОР-а долазе у јеку спекулација, али и упозорења о могућим немирима на Северу

КФОР изводи вежбу широм Косова (Фото: КФОР)

КФОР изводи „планиране вежбе“ широм Косова у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација – овом поруком се НАТО војна мисија на Косову и Метохији обратила јавности уз фотографије и видео снимак својих јединица како крстаре путевима. Видљиви су – амерички хамери, јединице италијанских Карабињера, припадници украјинске војске. Америчке јединице виђене су тако после дужег времена и на Јарињу. Кадрови кретања јединица КФОР-а долазе у јеку спекулација, али и упозорења о могућим немирима на Северу.

Јединице америчког КФОР-а на прелазу Јариње (Фото: КоССев)

Вежба се изводи како би се „одржала спремност“ и „оперативна способност“ којима се „гарантује мирно и безбедно окружење и слобода кретања“ – саопштио је КФОР.

Ове недеље је на Северу Косова боравио и адмирал Џејмс Фого, командант Команде здружених снага у Напуљу, заједно са командантом КФОР-а, Салватореом Куочијем.

Војницима КФОР-а којих је на Косову преко 4.000 могу да се прикључе и тимови за брзо реаговање. Не очекујемо проблеме ни краткорочно, ни дугорочно – навео је он.

Септембра ће на Косову да буде распоређено и преко 125 војника батаљона за хеликоптерске нападе Националне гарде војске Тенесија.

Кадрови кретања јединица КФОР-а долазе у јеку спекулација, али и упозорења о могућим немирима на Северу.

Јединице КФОР-а на вежби (Фото: КФОР)

Више месеци трају алармантна упозорења о могућим насилним сценаријима на Северу Косова. Најдрастичније најаве више пута износио је председник Србије и врховни командант српске војске, Александар Вучић, са упозорењима за Олују на Северу. Угледни београдски лист Вечерње новости објавио је претходно детаље акције „Златна сабља“ о „откидању Севера“.

У међувремену актуелизовали су се и изјаве и медијски написи о подели Косова – и у Београду и у Приштини, а владика рашко-призренски Теодосије, недавно је изашао са апелом да се не дозволе решења која би довела до  егзодуса Срба, противећи се подели.

Јединице КФОР-а на вежби (Фото: КФОР)

Игуман манастира Високи Дечани, Сава Јањић, прекјуче је упозорио на „опасне информације које циркулишу Косовом о скором сценарију међусобно договореног инцидента на Северу“.

„Демантовао сам све (непристојне) трачеве које су измислили. Ништа се није догодило и ако Бог да, неће“ – рекао је потом председник Србије, Александар Вучић, гостујући јуче у студију Пинка.

(KoSSev, 2. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading