Смењени челници Полицијске управе Београд и Жандармерије

Смене су се поклопиле са убиством адвоката Драгослава Огњановића, али и ескалацијом рата између завађених криминалних кланова на београдским улицама

(Фото А. Васиљевић)

Из МУП-а је потврђена смена двојице истакнутих полицајаца: Веселина Милића, начелника Полицијске управе за град Београд, и Горана Драговића, команданта Жандармерије.

Драговић ће бити полицијски официр за везу у Амбасади Србије у Сарајеву, док ће Веселин Милић бити распоређен на место помоћника директора полиције са задацима у борби против организованог криминала. За вршиоца дужности начелника београдске полиције постављен је Милан Станић, досадашњи помоћник Милића. Нови командант Жандармерије још није именован.

Смене су се поклопиле са убиством адвоката Драгослава Огњановића, али и ескалацијом рата између завађених криминалних кланова на београдским улицама. Међутим, још прошле седмице стизале су незваничне информације о сменама Милића и Драговића, које нам из МУП-а тада нису потврђене.

Место начелника београдске полиције је битно јер се у главном граду дешава скоро две трећине криминала у Србији, док је место команданта Жандармерије важно због свеукупне безбедносне ситуације у земљи.

Веселин Милић и Горан Драговић (Фотографије Т. Јањић и З. Анастасијевић)

Веселин Милић (39) је септембра 2013. године постао први човек београдске полиције, када је постављен уместо Стевана Бјелића. Рођен је у Прибоју, завршио је Средњу школу унутрашњих послова у Сремској Каменици и Полицијску академију у Београду. Почео је да ради од 20. јуна 1998. као полицајац у Ужицу, а потом је прешао у Београд, где је у општини Савски венац био помоћник командира полицијске станице. Обављао је и дужност заменика командира и командира те полицијске станице. Од 2006. радио је као начелник одељења у Управи полиције за град Београд, а 2010. именован је за шефа Бироа за законитост и безбедност Дирекције полиције. Саветник директора полиције Милорада Вељовића постао је 2011. и ту функцију обављао је све до 2013. године, када је именован за начелника Полицијске управе за град Београд.

Пуковник Горан Драговић рођен је 1967. године. Завршио је ДИФ, а од 1992. био је припадник САЈ-­а у Приштини. МУП Србије напустио је после рата 1999. године.

После петооктобарских промена вратио се у Жандармерију. Када је формирана Противтерористичка јединица (ПТЈ) постављен је за помоћника, касније заменика команданта, а на њено чело долази у марту 2005. године. Драговић, иначе и каратиста, јавности је постао познат након што је спровео депортације сведока сарадника Дејана Миленковића Багзија из Грчке, оптуженог за тероризам на југу Србије Ридвана Рашитија из Швајцарске и Сретена Јоцића Јоце Амстердама из Холандије.

Жандармерија је основана у јуну 2001. године, а њен први командант био је Горан Радосављевић Гури. Он се на челу ове јединице налазио од 21. јуна 2001. до 17. августа 2004. У то време Жандармерија је одиграла једну од кључних улога у акцији „Сабља” и током ванредног стања уведеног после атентата на премијера Зорана Ђинђића.

Гурија је заменио генерал Боривоје Тешић, који је у Жандармерију дошао из Гардијске бригаде Војске Србије и у том елитном саставу српске полиције остао до јуна 2008, када је пензионисан из здравствених разлога. Готово годину дана Жандармерија је имала привременог команданта, а ту дужност обављао је тадашњи заменик команданта Жандармерије Срђан Грекуловић, касније начелник Полицијске управе у Нишу.

Почетком јуна 2009. за команданта Жандармерије постављен је тадашњи полицијски пуковник Братислав Дикић и на тој дужности остао пуне четири године. Дикићу се данас суди у Црној Гори због оптужби да је учествовао у покушају државног удара.

Миленко Божовић био је на челу Жандармерије од августа 2013, када је наследио команданта Братислава Дикића, који је смењен у јулу 2013. године, након што је припадник ове јединице осумњичен за убиство двојице младића чија су угљенисана тела пронађена у селу Ратковић код Рековца. Божовић је потом именован за начелника Управе граничне полиције, а на месту команданта Жандармерије заменио га је управо смењени Драговић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 7. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s