Маја Гојковић: Недопустиве претње смрћу председнику државе

Поводом Писма Срба са КиМ председнику Руске Федерације Владимиру Путину

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић најоштрије је јуче осудила претње народног посланика Славише Ристића упућене председнику Србије Александру Вучићу, саопштено је из парламента. „Овакве претње, које долазе у тренутку када председник Републике Србије води тешке преговоре да сачува Косово и Метохију, осигура мир и безбедност грађана Србије који живе у нашој јужној покрајини и читавој Србији, су за сваку осуду друштва”, рекла је Гојковићева.

Истовремено, такве претње, истиче, представљају врхунац политичке агресије и лицемерја и очигледно за циљ имају слабљење позиције Србије и председника Александра Вучића.  „Недопустиво је да се у Србији прети смрћу председнику државе. Уверена сам, да овакве монструозне претње, од кога год да долазе, неће поколебати председника Републике Србије да настави борбу на очувању Србије и нашег народа на вековним огњиштима”, рекла је Гојковићева, преноси Танјуг. Како је истакла, управо та политика председника републике и политика Владе Србије има подршку огромне већине посланика у Народној скупштини.

Министар одбране Александар Вулин казао је да је „позивајући на убиство Вучића Ристић дао оправдање и повод свакој страној служби да најзад ућуткају јединог човека који је у стању да се избори за најмање лоше решење на КиМ, јединог који је у стању да сачува политичку стабилност и да се супротстави странцима”. Додао је да су Јеремић, Ђилас, Ристић, који га „оптужују за издају и траже његову смрт, за време своје власти довели Еулекс и скоро сасвим избацили Унмик”, направили административне прелазе. „Они никада нису питали народ шта мисли о њиховој политици али нападају Вучића јер има храбрости да пита Србију шта и како мисли”, навео је, између осталог Вулин.

Претње Вучићу је најоштрије осудила и посланичка група СНС-а, која тражи да надлежни државни органи хитно реагују и предузму законом прописане мере, рекао је јуче шеф посланичке групе СНС-а у Народној скупштини Александар Мартиновић. На конференцији за медије у Скупштини Србије он је истакао да је то што је Ристић упутио писмо председнику Русије Владимиру Путину и отворену претњу смрћу председнику Вучићу „врхунац политичке агресије и врхунац политичког лудила”.

Славиша Ристић

Славиша Ристић упутио је председнику Русије Владимиру Путину писмо, у којем председнику Србије Александру Вучићу прети да ће, уколико покуша да постигне мир и потпише споразум са Приштином, завршити као убијени премијер Зоран Ђинђић, преноси Танјуг. Овај посланик Путина позива да властима Србије објасни да, како наводи, никакве евроинтеграције не могу да компензују губитак територије.

„Желим посебно да нагласим да овакве претње долазе баш ових дана када председник Вучић води тешке, мучне преговоре да сачува КиМ у саставу Србије, да сачува вековна огњишта Срба на КиМ, па између осталог да сачува и огњиште Славише Ристића”, рекао је Мартиновић, преноси Танјуг. Казао је да је реч о смишљеној и координираној акцији да се баш на Видовдан прети смрћу Александру Вучићу.

„Вучићу не пада на памет да призна КиМ или да дозволи да КиМ добије столицу у УН, већ покушавамо да мирним путем, без рата и насиља сачувамо наш народ, његов мир и безбедност и поставља се питање шта је алтернатива овоме што ради Вучић”, рекао је Мартиновић, уз оцену да Вучићу говоре да је издајник људи који су 2004. године били на власти и који „нису реаговали ни на који начин на погром, на убиства Срба, паљење српских цркава и манастира”. Јуче се, каже Мартиновић, огласио и владика Амфилохије, који је, наводи, окарактерисао председника као издајника који покушава да одвоји КиМ од Србије и призна независност.

Писмо Ристића осудио је и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, рекавши да ове претње представљају ништа мање него злочин мржње. Ђурић је у Косовској Митровици изјавио да посланику Славиши Ристићу не само да није свет Видовдан, као празник који треба да уједињује Србе, већ је добио налог да се тако понаша.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић изјавио је јуче да та странка најоштрије осуђује претње које је посланик Славиша Ристић кроз писмо упутио председнику Александру Вучићу.

(Политика, 28. 6. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Не пада им на памет да објаве писмо, али га лажно цитирају. Није уср’о само главни кловн, него и сва балавурдија око њега. Ристић и Амфилохије говоре истину. Нико не позива ни на шта, али треба да се зна: ИЗДАЈА СЕ ПЛАЋА ГЛАВОМ!

Оставите коментар