Договор Ципраса и Заева: Име је Република Северна Македонија

Нема више Бивше Југословенске Републике Македоније, рекао је Заев

Ципрас и Заев постигли договор (Фото: РТРС/ libertas.mk)

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је предсједнику Прокопису Павлопулосу да је постигнут договор са Скопљем око будућег имена Македоније, пише Та неа.

Македонски премијер Зоран Заев је договор описао као историјски, наводећи да је договорено име – Република Сјеверна Македонија. „Нема више Бивше Југословенске Републике Македоније“, рекао је Заев.

Скопље и Атина су ријешили проблем имена Македоније, рекао је грчком предсједнику Прокопису Павлопулосу премијер те државе Алексис Ципрас, чиме је, практично, затворен 27 година дуг спор двије државе.

„Доносим добре вијести. Малоприје ми је стигао одговор премијера Бивше Југословенске Републике Македоније. Постигли смо споразум који испуњава све услове које је поставила грчка влада“, рекао је извор у грчкој влади.

Договор је потврдио и македонски премијер Зоран Заев, који је, обраћајући се нацији, рекао да су двије стране „постигле историјски договор којим ће бити потврђен македонски културни и етички идентитет“.

„Ову шансу храбро и смело морамо да искористимо. Не желимо поразе, већ победе. Имамо историјско, вековно решење спора између Грчке и Македоније. У нашим рукама је кључ за отварање економске перспективе и бољег живота грађана Македоније. Овим рјешењем јачамо национални идентитет“, рекао је Заев, најављујући да ће тај договор бити потврђен на референдуму.

Македонски премијер, који се нацији обратио праћен свим министрима, рекао је да је тим договором у историју отишло и име „Бивша Југословенска Република Македонија“.

Непосредно пред обраћање нацији, договор Заева и Ципраса подржала је најснажнија албанска партија у Македонији, Демократска унија за интеграције Алија Ахметија.

Шеф македонске дипломатије Никола Димитров ће у сриједу прије подне о договору обавијестити и предсједника те државе Ђорђа Иванова.

На вијести из Атине и Скопља одмах је реаговала и Европска унија, чији ће амбасадори у сриједу у Бриселу расправљати о том питању.

Пристанком да се Македонија убудуће зове „Република Сјеверна Македонија“, Грчка се обавезала, уз додуше озбиљан притисак ЕУ, Њемачке и САД, да одустане од блокаде македонског пута ка ЕУ и НАТО-у.

РТРС, РТС, Та неа

Наслов и опрема: Стање ствари

(Искра, 12. 6. 2018)

 Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Нато-еу опет победили. Није ни чудо, тог Заева су зато и „прогурали“ на силу. Питање бившој братији: Шта је са „Јужном Македонијом“? И како мисле да спрече, да им пиптари северну не поделе на „северозаоадну…“ и „источнозападну северну Македонију“? Па се онда Бугари досете, да у „источно-западној северној“ саграде „Бондстил II“?
    КУКУ ЛЕЛЕЕЕЕЕ…

  2. Фатална грешка руководства Краљевине Србије 1912.да се не држи договора са Бугарима и да узме источни део данашње Македоније добија неки свој епилог . Могла је Србија да узме Куманово , Скопље и Полог и то би и данас било Србија овако се све искомпликовало превише .

Оставите коментар