Доналд Трамп: САД се повлаче из нуклеарног споразума са Ираном

Израел цени одлуку САД да се повуку из споразума с Ираном. – Ирански медији: Трамп „руши” међународни споразум. – Могерини: Међународна заједница да очува споразум са Ираном. – Макрон: Радићемо на ширем споразуму о Ирану

Доналд Трамп (Фото: Бета/АП)

ВАШИНГТОН – Амерички председник Доналд Трамп саопштио је данас да се САД повлаче из нуклеарног споразума са Ираном и да ће поново увести санкције Ирану, и то „највишег степена”.

Трамп је упозорио да би и друге земље могле бити санкционисане.

„Јасно је да САД не могу да спрече иранску нуклеарну бомбу са садашњим споразумом”, рекао је Трамп, преноси Ројтерс.

Председник САД је данас потписао председнички меморандум о повлачењу из међународног споразума постигнутог 2015, а у телевизијском обраћању нацији из Беле куће након тога саопштио је да ће увести највиши ниво санкција Ирану и упозорио све земље да не помажу иранској влади, преноси АП.

Америка, истакао је, неће бити „талац нуклеарне уцене” и неће дозволити да се режим који узвикује „Смрт Америци” домогне нуклеарног оружја.

Одлуку о повлачењу из споразума је, напоменуо је, донео након консултација са савезницима САД.

Амерички председник је споразум о ограничавању нуклеарних активности Ирана, који је шест светских сила с Техераном постигло 2015, назвао „суштински мањкавим”, и „ужасним, једностраним споразумом” заснованим на лажима, преноси АП.

Како је навео, „када би се дозволило да споразум са Ираном остане на снази, ускоро би почела трка у нуклеарном наоружању на Блиском истоку”.

Конструктивни споразум је, додао је, лако могао бити постигнут у то време, али – није.

Нуклеарни споразум са Ираном је, рекао је председник САД, требало да штити САД и савезнике, али је омогућио Ирану да настави да обогаћује уранијум.

„Ниједна акција коју је Иран предузео није била опаснија него тежња те земље да се опскрби нуклеарним оружјем”, истакао је Трамп.

Рекао је и да споразум са Ираном нема адекватне механизме за спречавање варања.

Према његовим речима, нуклеарни споразум са Ираном не ограничава иранске дестабилизујуће активности, укључујући подршку тероризму.

Трамп је, такође, у обраћању из Беле куће, Иран назвао „режимом великог терора”. (Танјуг)

Израел цени одлуку САД да се повуку из споразума с Ираном

ЈЕРУСАЛИМ – Израел веома цени одлуку америчког председника Доналда Трампа да се САД повуку из нуклеарног споразума са Ираном, изјавио је данас израелски премијер Бењамин Нетанијаху.

Израелски министар одбране Авигдор Либерман назвао је Трампову одлуку „храбрим лидерством”, које ће срушити ирански режим, пренео је Ројтерс.

Амерички председник Доналд Трамп претходно је саопштио данас да се САД повлаче из нуклеарног споразума са Ираном и да ће поново увести санкције Ирану, и то „највишег степена”.

Нетанијаху је додао и да је споразум са Ираном био „рецепт за катастрофу”.  (Танјуг)

Ријад подржао Трампову одлуку о иранском нуклеарном споразуму

РИЈАД– Саудијска Арабија, регионална противница Ирана, а савезница САД, поздравила је и подржала одлуку америчког председника Доналда Трампа о повлачењу из међународног споразума о нуклеарном програму Ирана.

„Краљевство подржава и поздравља кораке које је најавио амерички председник о повлачењу из нуклеарног споразума и поновном увођењу економских санкција Ирану”, саопштило је саудијско Министарство иностраних послова.

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) и Бахреин, саудијски савезници у региону, одмах су такође поздравили Трампову одлуку. У Бахреину је Пета америчка флота.

Саудијска Арабија и Иран, регионални ривали, годинама су у лошим односима. Обе земље подржавају супротне стране у Сирији, Јемену и Либану. (Бета-АФП)

Ирански медији: Трамп „руши” међународни споразум

ТЕХЕРАН – Иранска државна телевизија оцењује да је одлука америчког председника Доналда Трампа да се САД повуку из нуклеарног споразума са Ираном „нелегална, нелегитимна и да подрива међународне споразуме”.

Амерички председник Доналд Трамп саопштио је претходно да се САД повлаче из нуклеарног споразума са Ираном и да ће поново увести санкције Ирану, и то „највишег степена”. (Танјуг)

Могерини: Међународна заједница да очува споразум са Ираном

БРИСЕЛ – Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је позвала међународну заједницу да се држи нуклеарног споразума са Ираном упркос објави америчког председника Доналда Трампа да се САД повлаче из тог споразума и да ће поново увести санкције Техерану.

„Посебно сам забринута због најаве нових санкција”, саопштила је Могерини, преноси Ројтерс.

„ЕУ је решена да очува споразум”, рекла је Могерини о споразуму који су светске силе постигле са Техераном 2015.

„Заједно са остатком међународне заједнице, ми ћемо очувати тај нуклеарни споразум”, додала је она.

Амерички председник Доналд Трамп саопштио је раније данас да се САД повлаче из нуклеарног споразума са Ираном и да ће поново увести санкције Ирану, и то „највишег степена”. (Танјуг)

Макрон: Радићемо на ширем споразуму о Ирану

ПАРИЗ – Француска, Немачка и Велика Британија жале због одлуке САД да се повуку из нуклеарног споразума са Ираном, поручио је вечерас француски председник Емануел Макрон и додао да је одлуком САД доведен у питање режим неширења нуклеарног оружја.

Макрон је поручио да ће Француска радити на ширем споразуму, који обухвата нуклеарне активности Ирана, програме за развој балистичких ракета и регионалне активности.

„Радићемо заједно на ширем оквиру, који покрива нуклеарну активност, период након 2025, балистичку активност и стабилност на Блиском истоку, нарочито у Сирији, Јемену и Ираку”, навео је Макрон на свом налогу на Твитеру. (Танјуг)

Гутереш позвао остале потписнице на поштовање иранског споразума

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ – Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је остале потписнице међународног споразума о нуклеарном програму Ирана из 2015. да у потпуности поштују своје обавезе, после повлачења САД.

„Дубоко сам забринут после изјаве САД о повлачењу из споразума и увођењу америчких санкција (Ирану)”, рекао је Гутереш.

Споразумом Ирана и шест великих сила – САД, Русије, Кине, Велике Британије, Француске и Немачке, Техерану су укинуте оштре економске санкције које су га претходно изоловале од међународног банкарског система и светске трговине нафтом.

Иран је заузврат ограничио програм обогаћивања уранијума, променио структуру нуклеарног реактора како не би више могао да производи плутонијум и смањио залихе уранијума.  (Бета-АФП)

Макронов кабинет демантује „Њујорк тајмс”: Трамп није то рекао

ПАРИЗ –  Кабинет председника Француске Емануел Макрон саопштио је да председника САД Доналд Трамп у телефонском разговору Макрону није дао никакву индицију о томе која ће бити његова одлука у вези са нуклеарним споразумом с Ираном.

На директно питање Ројтерса, Макронов кабинет је негирао информације „Њујорк тајмса” да је Трамп француском председнику рекао да ће се Америка повући из овог споразума.

Амерички лист је, позивајући се неименовани извор за који се тврди да је упознат са садржајем разговора двојице државника, објавио да је Трамп Макрона обавестио да ће објавити повлачење САД из нуклеарног споразума.

„САД се спремају да врате све санкције од којих су одустале у оквиру нуклеарног споразума – и уз то наметну додатне економске казне”, рекао је тај извор.

Лист наводи да је друга особа упозната са преговорима о опстанку споразума с Ираном из 2015, потписаног у време администрације Барака Обаме, казала да су преговори пропали због Трамповог инсистирања на оштрим ограничењима иранске производње нуклеарног горива након 2030. године и појаснила да актуелни споразум предвиђа укидање тог ограничења.

Наводи се да Трамп планира да одлуку формално саопшти у Белој кући у 20 часова по средњеевропском времену.  (Танјуг)

(Политика, 8. 5. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading