Economist: Србија заостаје у приближавању националном дохотку ЕУ

Србија је, прошле године смањила то приближавање богатом делу ЕУ са 45,8 одсто, колико је тај ниво био у 1989, на 31,1 одсто прошле године, Црна Гора је са 51 одсто тај проценат умањила на 32 одсто, Македонија са 33,8 на 27,8 одсто, а БиХ са 30 одсто на 23,5 одсто

Већина земаља источне и средње Европе су успориле, а Западни Балкан, укључујући Србију, почео је да заостаје у приближавању националном дохотку и богатству развијеног дела Европске уније, наводи у најновијој анализи Економист интелиџенси јунит (ЕИУ).

Овај лондонски центар за економске анализе посебно наводи да је једино Хрватска од чланица ЕУ у средњој и источној Европи постала „сиромашнија“.

Прошле године се смањио раст хрватског дохотка по становнику у поређењу с 15 развијених, богатих чланица Уније у односу на кључну 1989. годину, „када је почела економска транзиција у источној и средњој Европи“.

Приближавање 11 чланица ЕУ средње и источне Европе националном дохотку и богатству ЕУ је, уз разлике међу њима, ипак било брже него кад је у питању Западни Балкан, „где је разлика у дохотку и равни богатства у односу на развијену петнаесторицу ЕУ била већа у 2017-ој него 1989. године.“

Прошле године је на Западном Балкану једино Албанија забележила, иако вредносно ниско, приближавање равни дохотка у развијеним чланицама ЕУ, и то с 15,5 на 23,4 одсто, док су Србија, Црна Гора, Македонија и Босна и Херцеговина имале мањи раст у односу на 1989.

Србија је, тако, прошле године смањила то приближавање богатом делу ЕУ са 45,8 одсто, колико је тај ниво био у 1989, на 31,1 одсто прошле године, Црна Гора је са 51 одсто тај проценат умањила на 32 одсто, Македонија са 33,8 на 27,8 одсто, а БиХ са 30 одсто на 23,5 одсто.

ЕИУ објашњава да је Западни Балкан у првој фази економске транзиције био погођен ратним сукобима 90-их година и великом рецесијом, док је после 2000. дошло до брзог опоравка и снажнијег приближавања дохотку по становнику тадашње петнаесторице ЕУ, да би опоравак доживео озбиљан ударац због светске економске кризе 2008. која је погодила и целу ЕУ.

Међу чланицама источне и средње Европе је на почетку економске транзиције пре три деценије најбоље стајала Словенија чији је доходак по становнику износио 69,8 одсто просека у богатим државама Уније, а прошле године је словеначки доходак достигао постотак од 75,8 богатства најразвијених у европском клубу.

Убедљиво најснажнији економски развитак и раст дохотка је забележила Пољска, па је са 29,9 одсто у 1989. Пољска дошла на 59,9 одсто богатства ЕУ 15-орице.

Чешка је прошле године остварила доходак по становнику од 72, а Словачка 67,9 одсто у односу на најразвијеније чланице Уније, најскромније су биле Бугарска, са 39,5 и Румунија са 42,2 посто дохотка које имају богата петнаесторица у ЕУ.

(Бета/НСПМ, 30. 4. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s