Вучић са Алексом Соросом о евроинтеграцијама, предузетништву и Ромима

Председник Вучић је захвалио Фондацији на залагању да седиште иницијативе „Интеграција Рома 2020“, коју води Савет за регионалну сарадњу, буде у Београду под покровитељством Владе Србије и изразио очекивање да сарадња са овом иницијативом буде још плодотворнија

Састанак Вучића и Сороса

Председник Александар Вучић састао се са Александром Соросом, замеником председавајућег Фондације за отворено друштво, са којим је разговарао о напретку Србије у европским интеграцијама, подизању предузетничког духа и унапређењу положаја Рома у Србији.

Александар Сорос је изразио спремност још веће подршке реформама, јачању капацитета државних институција и јачању демократских процеса у Србији, саопштила је председникова Служба за сарадњу са медијима.

Фондација за отворено друштво је спремна да помогне колико год је у њеној моћи у унапређењу положаја Рома у Србији, што би у великој мери допринело и њиховом већем учешћу у јавном животу.

Тема разговора била је и унапређење и коришћење потенцијала ромске заједнице у области развоја предузетништва, у чему ће помоћ пружити како локална заједница у којој живе, тако и цела Србија.

„Србија има прилику да искористи европске и националне ресурсе да унапреди положај најугроженијих грађана Србије, међу којима су и Роми“, истакао је Сорос.

Двојица саговорника разговарали су и о позитивном аспекту живота и стваралаштва Рома у Србији, а то су свакако њихова култура и уметност.

Фондација је недавно покренула Европски ромски институт за уметност и културу у Берлину, а Србија разматра могућност отварања огранка Института у Београду.

Председник Вучић је захвалио Фондацији на залагању да седиште иницијативе „Интеграција Рома 2020“, коју води Савет за регионалну сарадњу, буде у Београду под покровитељством Владе Србије и изразио очекивање да сарадња са овом регионалном иницијативом буде још плодотворнија.

Састанку су присуствовали чланица борда Ромског програма Соња Лихт, директор Одељења за ромске иницијативе Фондације за отворено друштво у Будимпешти Жељко Јовановић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак и менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU) Драгана Јовановић.

(РТС, 20. 4. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар