Светлана Жунић: НАТО на Србију бацио шест тона уранијума

У испаљеним нуклеарним пројектилима баченим на Србију 1999. године било је око шест тона уранијума 235, колико би било довољно за конструкцију 170 реплика нуклеарне бомбе каква је бачена на Хирошиму, истакла је Светлана Жунић

Радомир Ковачевић и Светлана Жунић (Фото: Д. Жарковић)

Најчешће последице НАТО бомбардовања и штетних ефеката осиромашеног уранијума на здравље људи су поремећаји функције тироидне жлезде, малигна обољења, заливски, односно балкански синдром који је присутан код војника и цивилног становништва, закључак је учесника јучерашњег научног скупа „Последице НАТО агресије на СРЈ”, који је организовао Евроазијски безбедносни форум, у Институту за међународну политику и привреду. Порука овог сусрета је и да су слични здравствени проблеми такође дијагностиковани и код војника западних земаља који су учествовали у ратовима у Персијском заливу.

Професорка Светлана Жунић, из Центра за нуклеарну медицину Клиничког центра Србије, каже да је територија Србије била контаминирана око три деценије и то не само у току НАТО бомбардовања СР Југославије и оближњих територија, већ за време свих заливских ратова на Блиском истоку. Према доступним подацима у свим овим сукобима употребљено је око 3.000 тона осиромашеног уранијума, од чега око 15 тона у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори. „Од тога у испаљеним нуклеарним пројектилима баченим на Србију 1999. године било је око шест тона уранијума 235, колико би било довољно за конструкцију 170 реплика нуклеарне бомбе каква је бачена на Хирошиму и која је имала 35 килограма уранијума 235”, истакла је Светлана Жунић.

У излагању је навела да бомбардовање пројектилима који садрже осиромашени уранијум изазива глобалну контаминацију животне средине, што доводи до климатских промена које се манифестују температурним екстремима, попут пожара.

По речима примаријуса др Радомира Ковачевића, из Института за медицину рада „Др Драгомир Карајовић”, после НАТО агресије, познато је да су последице бомбардовања СРЈ осиромашеним уранијумом по здравље становништва и животну средину много озбиљније него што је и један извештај до сада показао.

„Највећу могућу опасност по здравље представља управо инхалација, удисање свих штетних честица, па и оваквих”, рекао је Ковачевић.

Напомиње да истраживања, на којима су радили стручњаци различитих профила, говоре да су код 20,7 одсто становништва у Србији примећени специфични хромозомски поремећаји, за које се, каже, верује да су последица бомбардовања. „То је десет до двадесет пута чешће него уобичајено.”

Што се тиче деконтаминације земљишта, речено је на скупу, држава нема довољно средстава да се комплетан простор очисти и зато је, поручују, потребно формирати међународни фонд који би прикупљао средства за ову намену, преноси Политика.   

НАТО напад на Варварин     

Спутњик преноси излагања и осталих учесника конференције.

Др Зорка Вукмировић, научни саветник у пензији Института за физику:

— Због хемијског загађења бомбардовањем хемијских објеката имамо све елементе хемијског рата. Начин на који је изведено бомбардовање Рафинерије нафте у Новом Саду и панчевачке Азотаре и Петрохемије, истовремено у један сат и десет минута иза поноћи, што је створило композитни облак, говори о намерама да се направи индиректни хемијски рат. Атмосферска циркулација је покупила све оно што је било над Србијом, а загађење је измерено чак у грчком граду Кснатију на 200 километара источно од Солуна.

Мр Милорад Којић, Центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих Републике Српске:

— Према подацима Завода за статистику РС и Института за јавно здравство РС број смртних случајева услед малигних болести у 2014. већи је чак 67 одсто у односу на 1998. годину. Број умрлих од малигних болести константно расте иако број становника опада. Број смртности од малигних оболења је порастао са 16,8 одсто у 2001. на 21,9 у 2014. години. Према оцени стручњака то је последица бомбардовања осиромашеним уранијумом, од кога је највише последица имало становништво Хаџића.

Адвокат Срђан Алексић, иницијатор идеје о покретању тужбе за грађанску одговорност земаља-чланица НАТО-а због агресије 1999. године:

— Имамо све доказе, али најтеже је доказати очигледну чињеницу. Пошто је НАТО по сопственом статуту одбрамбени савез и није одговоран за штету коју причини трећој земљи, идеја нам је да поднесемо 19 тужби у 19 земаља које сматрамо да су одговорне. По њиховим уставима и законима имају одговорност када грађанима других земаља причине штету. Ми имамо и еколошку катастрофу, а тужба за то не застарева.

— На руку нам иде шест правоснажних извршних пресуда италијанских судова. Од 300 италијанских војника и цивила у мисијама који су боравили на Косову и Метохији и у међувремену оболели од тешких оболења, канцера, леукемије, 54 је преминуло. Италијански адвокати који су добили спор против италијанске државе желе да нам помогну и заступаће нас пред италијанским судом.

— Заједно са адвокатима пре свега земаља-чланица НАТО-а и онима из Кине, Русије, Индије формираћу један добар правни тим. Имамо довољно материјалних доказа и судску праксу у Италији и надам се да ћемо у овом великом спору успети. Многи у то не верују, али ја кажем да ми морамо то да покренемо. Ми можда нећемо успети, али хоће нове младе генерације које ће доћи. Најтеже је ћутати, сакривати истину. Морамо да укажемо на велику трагедију која нас је задесила.

Проф. др Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума:

— Жалосно је што нико у држави није покушао да сабере укупне штете и последице. Од материјалних које су овлаш до сада процењене на 100 милијарди евра, до цене коју плаћамо због изгубљених живота и здравља људи. Вредност природних добара на Косову и Метохији процењује се на 75 милијарди, узурпирана имовина Срба на 2,8 милијарди евра. Колика је цена младих који су напустили Космет и Србију, поготово оних школованих који су отишли у свет? Колика је материјална вредност непроцењивог духовног блага на Косову које нам није доступно? Синергија свих тих националних губитака мења и биће српског народа, што је за посебну озбиљну анализу.

Држава Србија има обавезу, дужност и могућност да укаже на све последице НАТО агресије и са њима се ухвати у коштац, закључено је на скупу.

Наслов и опрема: Стање ствариКатегорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s