Вучић у Њујорку: Надао сам се већем разумевању за Србију

Чини ми се да западне земље не желе ни на који начин да разговарају о томе коме припада територија Косова, они то сматрају завршеним, додаје Вучић

Чини ми се да западне земље не желе ни на који начин да разговарају о томе коме припада територија Косова, они то сматрају завршеним, рекао је председник Александар Вучић за РТС. Ми не преговарамо само са Албанцима, већ и са онима коју су створили независну државу Косово, додаје председник.

„Ситуација је тешка. Срби се држе чврсто, али биће нам тешко. Србија очекује много бољи живот, људи чекају повећање плата и пензија, морамо зато да сачувамо мир и стабилност“, рекао је председник гoворећи у Дневнику РТС-а.

Нисам нарочито задовољан, очекивао сам веће разумевање не само за Србе на КиМ, већ и за Србију, поручио је Вучић у Њујорку.

Председник је рекао да је задовољан трудом и радом Србије, додајући да резултатима разговора није задовољан.

„Дуго разговарамо око будућности Србије, око КиМ, да покушамо да нађемо компромис. Албанска страна ради свој посао, међународна заједница свој, ја сам се трудио да из амбиса доведемо Србију до површине, макар ту били ударени олујним ветровима. Нисам задовољан“, истакао је Вучић.

Напомиње да је имао много дубинских разговора са људима који о много чему одлучују.

„Чини ми се да они тврдо стоје на принципу поштовања и очувања независности Косова, што је за нас веома тешко“, наглашава председник.

Додаје да је током разговора са генералним секретаром УН Антониом Гутересом рекао да је Србија спремна за компромис, али да неће да жртвује своје интересе.

„То је било после три дана напорних и не лаких сусрета о којима не могу превише да говорим. Да бих припремио платформу за наше грађане, морам да добијем и подршку међународне заједнице. То је за мене било разочарање. Наше је да наставимо да се боримо. Кад се одговорно понашате, доћи ће до резултата“, указује председник.

Чини ми се да западне земље не желе ни на који начин да разговарају о томе коме припада територија Косова, они то сматрају завршеним, додаје Вучић.

„За њих је свака прича о томе отварање Пандорине кутије. Свуда где сам ишао, ни у какву дипломатску офанзиву нисам ишао, већ сам само објашњавао шта је фер. Рекао сам да су они отворили Пандорину кутију не поштујући резолуцију 1244“, нагласио је председник додајући да данас плаћамо цену наших погрешних одлука у прошлости.

Наставићемо да се боримо и после месец дана тешких разговора, каже Вучић.

„Даћу све од себе да штитим наше интересе и да нашу земљу извучем из ове позиције, да поправимо колико можемо. Нема кукања и очајавања. Хоћу да људи у Србији знају да ми не преговарамо само са Албанцима, већ и са онима коју су створили независну државу Косово“, поручује председник Србије.

„Боримо се да извучемо нешто за Србију“

Упитан о поруци коју му је пренео амерички званичник Вес Мичел, да ће САД инсистирати на стварању оружаних снага Косова, Вучић је рекао да је са Гутересом и о томе разговарао, да је разговор био сасвим коректан, те да је он све разумео.

„Он човек све разуме. Мени је било важно и зарад историје да остане записано да сам га упознао и упозорио на све то што се дешава. Немате права да формирате војску Косова ни на који начин“, рекао је Вучић и навео да је то рекао и Мичелу, са којим ће у наредна два дана опет разговарати.

Додао је да ће о томе разговарати и са албанском страном.

„Наш је посао да разговарамо, али наша ситуација је таква, као што видите ја о томе све време говорим. Кад видим да неки говоре ‘јао, нешто тамо Вучић петља, хоће поделу’… Да вам нешто кажем – а ко ће да буде тај који ће то да вам да? Пошто ми Срби волимо да живимо ван реалности, па замишљамо као да је све другачије од тога како представља један други део света. Да Албанци или западне силе нешто тог типа дају, или као на пијаци да нуде, па неће“, рекао је Вучић.

Додао је да је ситуација у којој се Србија налази таква да је ту реч о 500 опција.

„Борите се да у свакој од тих 500 сламки извучете неку већу сламку за Србију и Србе на Косову и Метохији, да они буду безбедни, сигурни, да имају будућност, да можемо да имамо своје школе, болнице, домове здравља, све друго. И да видимо шта је то што Србија добија“, рекао је Вучић.

И ти су разговори веома тешки. Сад боље разумем и видим, па ћемо да видимо… Морам да изађем пред наш народ, рекао је Вучић и подсетио на оно што нам се десило 1999. и погром српског народа.

Критиковао је и, како каже, „катастрофалну одлуку пред међународним судом правде до које смо раније сами довели глупом, неодговорном и криминалном политиком“.

„Ми смо тиме ставили печат на косовску независност, ја се сад трудим да тај коверат и печат отворим. Нисам сигуран да ћемо успети, али размишљам о нашој деци“, рекао је Вучић.

Александар Вучић (Извор: РТС)

Упитан да ли ће Берлин изаћи са такозваним „немачким планом“, Вучић је рекао да после његове посете Ангели Меркел њиховог папира неће бити.

„Неће се то догодити. Ми знамо шта је то што Немачка хоће и шта је то што неће“, рекао је Вучић.

Навео је и да високи амерички званичник Вес Мичел није у Београд донео никакав папир, али да су Албанци играли игру са представницима међународне заједнице.

„Кад Београд добије ЗСО, онда ви пристајете на независност Косова… Добро смо разумели трикове, боримо се са тимом, али људи треба да знају да су то веома тешке ствари за нас. Али, шта да радимо морате да се борите, нисте ту да бисте јели слатко и уживали“, рекао је Вучић.

Говорећи о спекулацијама о његовој посети САД, Вучић је рекао да је на прес-конференцији, коју је пратило пет милиона људи, рекао „Ајд здраво, одох на далек пут“.

„Ушао сам у авион редовне линије ‘Ер Србије‘, препун авион, изванредна услуга у нашем националном превознику. Замислите да то кријете… Онда један који ме је вређао послао свима ‘Ево га психопата ту и ту‘, онда сам се окренуо и почео да се тресе од страха“, рекао је Вучић.

Нагласивши да нема проблем са тим што ће неко да га вређа, Вучић је рекао да је у Њујорк дошао са ћерком Милицом.

„Ја немам времена да проводим са децом, Милицом, Данилом, малим Вуканом. Миличина мајка у болници, а ја сам кћерки сам платио карту. Извео сам је на вечеру, а чуо сам из Србије да сам са Џорџом Соросом“, рекао је Вучић.

„Лакше бих се договорио са Албанцима“

Председник је навео да никада није крио састанке, те да никада није био ни на приватним вечерама са Хашимом Тачијем.

„Лакше бих се договорио са њима него са међународном заједницом“, додао је Вучић.

Међутим, поручио је, неће то нико да дозволи.

„Волео бих да има могућности да Срби и Албанци разговарају, лакше бисмо решили наше проблеме, али има интереса других сила, ја то први пут говорим“, рекао је Вучић.

Навео је да сваки пут када оде у Белу кућу не користи ‘secret service’ обезбеђење.

„Ја сам обичан човек који овде иде и шета по Њујорку, обилази књижаре. Никада се не плашим, знам да радим најбоље за своју земљу“, рекао је Вучић и додао да ниједан државни динар није потрошио.

Како каже, види да неко чак хоће да га стреља, али неће да види колико се неко бори за своју земљу, те зато не одговара на све критике.

„Рачунам да људи виде колико се неко бори за своју земљу и шта ради… Извукли смо земљу из банкротства, смањили незапосленост… Ми смо себе убили својим одлукама, косу бих почупао због тог пред Међународног судом правде, смеју ми се Албанци, смеју ми се сви због тога. Синоћ на вечери ми је пет пута то поновљено, а ја вадио Кумановски споразум за војску и Резолуцију 1244 и поновљао: хајде да решимо то“, рекао је Вучић.

Истакао је да ће или бити компромисног решења, или га неће бити.

„Време je да наставимо да радимо и будемо још снажнији, без плакања, кукњаве и да се боримо за своју земљу и овде у Њујорку и у Бриселу, Берлину, али и у Москви, Пекингу…“, поручио је председник.

Истакао је да Србија хоће компромис и поручио саговорницима из иностранства:

„А, ви размислите хоћете ли компромис или понижавање Србије, Док сам ја председник нећете понижавати Србију“, поручио је Вучић у интервјуу за РТС.

„Пустите нас да размишљамо о својој држави“

Председник је одговорио и на критике поводом популационих мера.

„Кад повећаваш новац за мајке, кажу ‘еј па што повећаваш новац за мајке’… Свако има право на свој избор, али пустите нас да мало размишљамо и о својој држави, пустите да покушамо да се изборимо за нешто, али морате да разумете да ми немамо ништа у рукама“, рекао је Вучић.

(РТС, 21. 3. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

2 replies

 1. Ах, какво расуло у мисли, у речи, погледу, какво растројство усненог апарата који из душевног растројства, кроз малоразумско изобличење, механички меље лаж и бесмислицу… Још један лет изнад кукавичјег гнезда, организован као приватно – државнички слободни пад, вишедневни курс за лет падобраном без падобрана но, бар је аероплан туде, ради потпуне збуњености несрећног Србља пред чином издаје – Да ли је чин издаје последица душевног растројства, или је душевно растројство последица издаје ? Или је савршенство нитковлука обући издају у душевну болест из помамне страсти кукавичлука да се јунаштвом зове ?

  П.С.
  Заиста не могу да ћутим сву ужасност и богохулност чина створења који се представља као отац, а тако подло, тако нечасно, без милости издаје кћер Милицу у исти час кад издаје и отаџбину, јер безочно лаже и измишља,плетећи своју лаж око кћери своје… ****** ***** ***** **** **** *** **** ***** Срећан крај може се наслутити у нади да ће један од власника књижара њујоршких, које је је Миличин отац у магновењу обилазио, показати бригу за Милицу и њену будућност… Наравно, све ово ће остати некоректан “ сценарио “ у мојем коментару, само ако Велики Индијанац Који Ћути заврљачи лавабо пре завршне журке у санаторијуму Србија, а после овог кукавичјег лета у кукавичје гнездо… Хајде Србље моје, окупимо се око лавабоа…

  Свиђа ми се

 2. Да ли овај мисли да смо сви блесави.
  После толико “преговарања“, путовања и утрошених пара он излази са оваквим плачљивим ставом и као сваки лицемер правда себе. До јуче није излазио из гузице тог Запада а сада прича како би се лакше договорио са шиптарима.
  Како би то успео ако те исте шиптаре Запад чврсто подржава?
  Своје лудило преноси на целу Србију у нади да ће сви полудети и да неће приметити шта ради или ће тек урадити.
  И у оваквој Србији нису сви вране, ако је то , уопште, више важно.

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s