Робин Рајт: Помпео на челу Стејт департмента – победа јастреба над јастребовима?

Помпеово наименовање је наишло на серију критика, зато што изгледа да он учвршћује позиције које јастрербови имају у Белој кући

Мајк Помпео (Фото: Jacquelyn Martin/AP)

(Њујоркер, 13. 3. 2018)

Председник Трамп и његов следећи државни секретар, Мајк Помпео су – за сада – два зрна грашка у истој политичкој махуни. Тренутни државни секретар у смени[1], Рекс Тилерсон, који је о свом отказу сазнао тек пошто је Трамп то објавио на Твитеру, често се сучељавао са председником и био је на положају свега четрнаест месеци, иако су извештаји који спекулишу о његовом разрешењу кружили претходних пет. „Помпео није Тилерсон – али би то могао да постане једног дана, ако председник настави да поткопава свог државног секретара“, рекао је бивши амбасадор Ричард Бучер, каријерни дипломата који је био гласноговорник тројици државних секретара, и из републиканске и из демократске странке.

Председник и Помпео, који је тренутно директор ЦИА, и који ће пре него што заузме свој нови положај морати да прође кроз саслушања за одобравање, су очито постали пријатељи. Говорећи са јужног степеништа Беле куће, свега неколико минута после наглог Тилерсоновог разрешења, Трамп је речито хвалио Помпеа. „Поштујем његов интелект“, рекао је. „Поштујем процес кроз који смо сви заједно прошли. Имамо веома добар однос, из ко зна ког разлога, хемија, шта ли је – зашто се људи уопште слажу? Одувек сам, од самог почетка, од првог дана, био добар са Мајком Помпеом“.

Однос међу њима развијао се током обавештајних „брифинга“ које је Помпео саопштавао Белој кући, због чега је имао већи приступ председнику него што је то имао Тилерсон као државни секретар. Помпео – некадашњи конгресмен из Канзаса, из Странке Чајанке[2], који је похађао Правни факултет на Харварду и Вест Поинт – толико је био усредсређен на Белу кућу да су се неки обавештајци у ЦИА приватно жалили како га виђају сувише ретко, у односу на претходне директоре. Трамп и Помпео су такође сагласни у својим јастребовским гледиштима на америчку улогу у свету. Помпео је био коњички официр[3] у војсци између 1986. и 1991. Током Хладног рата, патролирао је дуж Берлинског зида и службовао је у Заливском рату 1991. током кога је Кувајт ослобођен после ирачке инвазије.

„Не знам да ли је ово победа за највеће јастребове, али свакако одсликава мисаони склоп како Трамп види свет око себе. Он се ослања на генерале“, рекао ми је Бучер. „Он трага за људима који сваки проблем сагледавају као претњу са којом се треба обрачунати војном силом, пре него на проблем којим се може успротивити кроз дипломатију. Постоји један свеобухватни неуспех ове администрације да разуме шта дипломатија може да учини за земљу – и свет.“

У јавним изјавама, Помпео је заступао идентична – а у појединим случајевима и жешћа – гледишта у односу на председника о кључним питањима: Иран, Северна Кореја, Русија и Јерусалим. О сваком од њих, Тилерсон је покушавао да одговори Трампа од његових ирационалних, импулсивних или контроверзних потеза.

Разлике у вези са нуклеарним договором са Ираном из 2015. године могу се сместити на врх листе несугласица које је Трамп имао са Тилерсоном. „Ми се не слажемо око неких ствари“, рекао је Трамп. „Када бацимо поглед на ирански договор, ја мислим да је грозан. Деловало ми је да он мисли да је у реду што ја желим да се он раскине или да се нешто уради, али његово гледиште је било нешто другачије. Тако да заправо нисмо мислили исто.“ Додао је да када је у питању „Мајк Помпео, ми имамо врло сличан процес размишљања. Мислим да ће ствари ићи врло добро“.

Док је био у Конгресу, Помпео је изнова и изнова осуђивао нуклеарни договор који је испреговарала Обамина администрација и пет других светских сила као „несавесни аранжман који увећава ризик како по Канзас тако и по све Американце. Ирански режим је намеран да уништи нашу земљи. Недокучиво је како председник то не разуме“.

На прву годишњицу постизања нуклеарног договора, 2016, Помпео је отишао корак даље и позвао је на окончање теократске власти у Ирану. „Конгрес мора да делује тако да промени иранско понашање, и, коначно, ирански режим“, рекао је Помпео. Након што је изабран Трамп, 2016. Помпео је објавио на Твитеру да се нада како ће „бити поништен овај катастрофални договор“. На челу ЦИА, Помпео је позивао да се објаве поверљиви материјали заплењени у склоништу Осаме бин Ладена који укључују документа о комуникацији између Ирана и вође Ал Каиде. За сада је Трампова администрација на неколико брифинга (којима сам и ја присуствовала) оповргавала да жели промену режима, подвлачећи да жели само промену иранског понашања.

Помпео је доспео на насловне стране у вези са Северном Корејом, прошлог лета, када је ставио до знања на Аспен безбедносном форуму, да подржава промену режима у овој земљи. „Најопаснија ствар у вези са њима је личност која има контролу“ над нуклеарним оружјем, рекао је. „Са становишта америчких власти, најважнија ствар коју можемо да урадимо је да та два раздвојимо.“ Након више месеци размена вербалних претњи међусобним уништењем, председник Трамп је прихватио прошлонедељни позив да се сретне са Кин Џонг-уном. У недељу, Помпео је изјавио за Фокс њуз да Сједињене Државе не треба да понуде нити један уступак у преговорима  са Пјонгјангом. „Не сме бити грешке у вези са тиме“, рекао је.

Око руског уплива на америчке изборе, што је потврдило више америчких безбедносних агенција, Помпео је готово поновио председником коментар. „То је тачно, наравно“, рекао је, у вези са руским мешањем у изборе 2016. године као и у вези са изборима „пре тога, и онима пре њих. Они су у томе ђаволски дуго. И чини ми се да немају намеру да се из тога повуку.“

У уторак, предводник мањине у Сенату[4], Чак Шумер (Chuck Schumer) објавио је на Твитеру да се нада да ће Помпео „окренути нови лист“ као државни секретар и „почети чврсторукашку политику према Русији и Путину“.

Помпео је очито жудео за послом америчког првог дипломате. У ЦИА, он је био технички сапет да сугерише политичка опредељења, али их је ипак често истицао у јавним догађајима и интервјуима. Трамп је често приватно тражио његово мишљење.

Међутим, Помпеов стил је, попут Трамповог, више утемељен на сукобљавању него на дијалогу. У Конгресу, он је био острашћени партизан и није виђен као личност која може да пређе преко политичких подела. Он је кидисао попут питбула у вези са тобожњом кривицом некадашњег државног секретара Хилари Клинтон за смрт амбасадора Кристифора Стивенса и тројице других Американаца у америчком представништву у Бенгазију, у Либији, 2012. године. „Уместо да делају, секретар Клинтон и остатак администрације су већ, док су минобацачке гранате падале и Американци гинули, почели да спинују“, навео је Помпео, тада члан Конгресног комитета који је истраживао напад, у изјави. Стивенсонова породица јавно је изјавила како не окривљује Клинтонову.

Међутим, Помпео ступа на свој нов посао са већим искуством но што га је имао Тилерсон, некадашњи нафташки генерални директор. Током већег дела свог професионалног живота, он је био укључен у различите аспекте националне безбедности. Такође се наводи да је он знао да саслуша каријерне професионалце у ЦИА, нешто што Тилерсон није чинио о Стејт департменту.

„Нема тог сценарија по коме овде није реч о унапређењу тренутне ситуације у Стејт департменту“, рекао ми је Роберт Кејген (Robert Kagan), аналитичар, аутор и некадашњи члан особља за политичко планирање у Стејт департменту. „Тилерсон је био невиђена катастрофа због начина на који су се он и његови људи носили са службом за спољне послове и Стејт департментом у целини. Помпео ће радити боље сарађујући са Стејт департментом уместо да покушава да га уништи.“

Проблем, рекао је Кејген, мање има везе са личностима а више са недостатком политике. „Нема политике. Постоје импулсивне реакције, које или обуздава или не обуздава његова [Трампова, прим. прев] војна пратња. И то је у суштини то.“

Међутим, Помпеово наименовање је наишло на серију критика, зато што изгледа да он учвршћује позиције које јастрербови имају у Белој кући. „Трамп методично уништава умерени табор у администрацији и постојано се креће ка сумануто тврдој десници“, изјавио је Џозеф Чиринчоне (Joseph Cirincione), председних Плаугшерс фонда, невладине организације посвећене заустављању ширења нуклеарног оружја. „Данашње разрешење и непристојни, увредљиви начин на који је то урадио, слабе традиционалну конзервативну страну, Стејт департмент и амерички кредибилитет. То је готово као да је неко платио Трампу да то уради.“

У изјави послатој мејлом, Томас Каунтримен, истакнути дипломата који је дао отказ прошле године, навео је да је „Тилерсон био слаб заступник Стејт департмента али је служио као кабинетска провера неких од најгорих импулса председника Трампа“. Каунтримен, који је служио као помоћник државног секретара за међународну сарадњу и неширење [нукеларног оружја], додао је да „ако нови државни секретар презире дипломатију као Трамп, то ће бити лоше по Стејт департмент и по земљу“.

У Вашингтону, дипломата из једне западне земље ми је рекао да драматично отпуштање и наименовање који су се десили у уторак одсликавају „потпуну дисфункцију“ у Администрацији – како то сагледава спољашњи свет – и његово уверење да ствари неће постати ни најмање боље у будућности. Он је упоредио Трампову околину са краљевским двором из седамнаестог века или са блискоисточним краљевствима данас. Џaред Кушнер, нагласио је, рекао је приватно, пре четири месеца да жели „да се отараси“ Тилерсона. „Постоји неугодна атмосфера краљевског двора“, рекао је дипломата. „То је до пола комедија, а од пола трагедија.“

Колико ће дуго Помпео бити на положају је већ тема политичког дошаптавања у Вашингтону. „Трамп ће на крају да подели отказе свим овим људима“, рекао је Кејган, указујући на честе одласке из Администрације. Тилерсоново отпуштање разбуктало је спекулације о разрешењу саветника за националну безбедност, генерала Х. Р. Макмастера. Некадашњи амбасадор у Уједињеним нацијама, Џон Болтон, јастреб над јастребовима у спољној политици, посетио је Белу кућу прошле недеље; републиканци из ранијих Администрација рекли су ми да је он све вероватнији кандидат да замени Макмастера, због чијих дуготрајних сољења памети  Трамп гунђа.

Председник се у први мах окружио личностима из естаблишмента – у Стејт департменту, Пентагону, Националном савету за безбедност – које су често покушавале да одговоре Трампа од његових најдраматичнијих одлука, саопштио ми је виши званичник из Бушове администрације. Тилерсон и секретар за одбрану Џејмс Матис ургирали су код Трампа против одлуке да се формално призна Јерусалим као израелска престоница и да се тамо измести америчка амбасада, на пример. „Председник је пратио свој осећај, и био је у праву“, рекао је бивши званичник. „И није било немира од Казабланке до Багдада, тако да је председник могао да закључи како је направио добар избор – и да није био добро саветован.“

„Председник“, додао је, „могао је да преломи – ‘Добар сам у овоме’. И то можда указује на ратоборнију политику у будућности.“

Робин Рајт  (Robin Wright) је новинар Њујоркера од 1988. године. Њени први чланци посвећени Ирану награђени су Националном наградом за  најбоље извештавање. Радила је као извештач Вашингтон поста, Лос Анђелес тајмса, лондонског Сандеј тајмса. Извештавала је из више од сто четрдесет држава. Тренутно је придружени члан Америчког института за мир и Вудро Вилсон међународног центра. Написала је неколико књига, међу којима и Dreams and Shadows: The Future of Middle East (Снови и сенке: Будућност Блиског истока, Penguin Books, 2009) и Rock the Casbah: Rage and Rebellion Across the Islamic World (Sinon&Schuster, 2012)

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић


[1] Прим. ММ: Према изјави коју је Тилерсон дао пошто је примио вест о отказу он ће на положају државног секретара остати до 31. марта али да препушта сва овлашћења у вођењу Стејт департмента заменику државног секретара Џону Саливену. Он је изјавио да је кључно да се „обезбеди редовна и глатка транзиција у време у које се земља и даље суочава са знатним политичким и безбедносним изазовима“. Цео говор можете прочитати овде.

[2] Прим. ММ: Странка чајанке или Покрет чајанке је политички покрет блиско повезан са конзервативним крилом републиканске странке у САД. Позивају на смањење националног дуга САД и дефицита федералног буџета тако што ће се оштро срезати владини трошкови. Покрет означавају као мешавину популистичког, либертаријанског и конзервативног активизма.

[3] Прим. ММ: Коњица је као род војске укинута у Сједињеним Државама када је апсорбована у оклопне снаге 1951, током Корејског рата. Прва коњичка дивизија је тренутно једина дивизија америчке армије која је задржала термин „коњички“ у свом имену. Она је задржала један деташман церемонијалне коњице из моралних и парадних разлога.

[4] Прим. ММ: Страначки лидери већине и мањине у Сенату су двојица сенатора и чланова страначких вођстава у Сенату САД (страначка вођства су званичници које изаберу Демократски сенатски кокус и Републиканска сенатска конференција да воде послове ове две странке у овом законодавном телу). Ови сенатори служе као главни говорници испред својих странака.


ИСПРАВКА: Овај чланак је промењен 22. 3. 2018. у 17:37 – уместо „Јерусалим као америчка престоница“ стављено је исправно „Јерусалим као израелска престоница“.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку, налогу на Твитеру и/или Linkedin мрежи.Категорије:Посрбљено

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s