Светозар Поштић: Далека, ведрија страна Гарија Ларсона

Док почетком овог века штампане новине нису постепено почеле да прелазе у прошлост, у Америци је постојао велика култ новинских стрипова или карикатура. Већ је најмање две деценије од како су оне почеле да прелазе на електронски медиј, али то више није то. Током целом 20. века скоро сваки читалац, па чак и одрасли, своје јутарње новине прво је отварао на „смешне странице“ (funny pages), да се мало орасположи, и тако отпочне дан.

У Србији су, између осталих, познати амерички стрипови „Денис напаст“, „Снупи“ и „Хогар страшни“, али „Далеку страну“ (The Far Side) Гарија Ларсона, која је превођена на 17 језика, због неког разлога никада нисмо откупили. „Далека страна“ је у САД излазила сваки дан, па и недељом, равно 15 година, од 1. јануара 1980 до 1. јануара 1995. и за то време ју је штампало скоро 2.000 новина широм света. Карикатура је аутора готово преко ноћи учинила милионером, па није ни чудо што се Ларсон већ у 45. години живота трајно пензионисао.

Многи историчари не знају да је Виљем Тел имао и старијег и мање срећног сина званог Ворен

Цртежи су се одликовали откаченим, често црним хумором, надреализмом и антропоморфизмом животиња, најчешћих Ларсонових ликова. Аутор је често узимао неке познате узречице и пословице, и у карикатури им давао буквално значење. Велики љубитељ животиња и борац за заштиту животне средине, Ларсон је још чешће извртао људски и животињски свет наопачке да би приказао суровост и апсурдност људских обичаја и убеђења.

Прави разлог зашто су диносауруси изумрли

Гари Ларсон је рођен 1950. године у Такоми, држави Вашингтон, као син продавца аутомобила и секретарице. Гаријев старији брат Дани је стално подвргавао Гарија својим обестима и враголијама, па је то утицало на његов  помало морбидан смисао за хумор. Док је био на врхунцу славе, стидљиви Ларсон се ретко одлучивао да се појављује у јавности, и дао је само један интервју за телевизију, у коме се види да му не пријају пажња и камере. Након одласка у пензију, Ларсон уопште више не дозовољава да га сликају.

Иако је цртао провокативне стрипове, само због једног је имао проблема. Ради се о цртежу жене шимпанзе која док ваби свог мужа каже „Види, види, још једна плава длака … Опет си био на ‘истраживању’ са том дрољом Џејн Гудал?“ Џејн Гудал је вероватно најпознатији светски стручњак за човеколике мајмуне чији су документарни филмови у којима се она са њима грли стекли велику популарност. Институт који је она основала упутио је Ларсону протестно писмо, и он се јавно извинуо. Познати антрополог је тек касније видела карикатуру и изјавила да јој је „забавна“. Касније је написала предговор за збирку Ларсонових стрипова.

„Престани да се жалиш и поједи је!… Као прво, пилећа супа је добра за грип, а друго, не познајемо га“

„Далека страна“ наизглед представља комичну и луцкасту разбибригу, али кад се мало боље размисли, види се да је она уствари озбиљан и значајан коментар на свет у коме живимо.

 

 Categories: Стражњи дућан С. Поштића

Tags: , ,

Оставите коментар