Уз благослов патријарха приказан филм о отетим бебама

У Храму Светог Саве у Београду уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја приказан је филм „Рођени отети“ који говори о бројним крађама новорођених беба у Србији од 1965 до 2016. године.

Фото: Sputnik/Јелена Вучићевић

Један од протагониста овог потресног филма Иван Миљковић, који је након вишегодишње потраге пронашао свог брата близанца у једној породици на Косову и Метохији, рекао је да породице након емитовања филма очекују велики помак у разбијању те табу теме и да се одговорни процесирају.

„Филм је пре свега урађен да се јавности отворе очи и зато очекујемо да коначно институције по службеној дужности реагују, да се спроведу адекватне истраге и да се похапсе починиоци најтежег злочина, злочина над мајкама. Надамо се да ће истина у овој Божјој кући угледати светлост дана и да ће се једном на ово питање ставити тачка“, рекао је Миљковић за „Спутњик“.

Он је нагласио да је незванично утвђено да је од 1965. године отето више од 50.000 дјеце.

„Сви су упознати са злочином, али и даље нико не реагује“, рекао је Миљковић.

Продуцент филма Милан Лакић је нагласио да га је неправда мотивисала да продуцира овај пројекат.

„После интервјуа који сам урадио са Иваном Миљковићем схватио сам да мора да се сними филм да би се ово зауставило. Филм смо почели да снимамо у јуну, обухватили смо шест породица, а у међувремену сам добио много порука других родитеља“, рекао је он и најавио да ће ускоро бити снимљен и наставак овог филма.

Он је рекао да ће се снимати нови филм који ће се бавити овим злочином и ван Србије, односно случајевима који су се догађали у региону.

„Јавили су ми се многи родитељи из Хрватске који сведоче да су се и тамо догађали овакви случајеви и да су суочени са истим проблемима као и родитељи у Србији“, рекао је он.

Лакић очекује да пројекција филма покрене неке конкретне догађаје зато што је урађен са циљем да нас све уједини, да сви схватимо да је ово вишедеценијски проблем који мора да буде рјешен и заустављен.

„У Србији је покрадено на хиљаде беба и ми то више не смемо да дозволимо, а то се, нажалост, дешава и даље. У овом филму приказан је и случај отмице бебе који се догодио 2016. године. Двадесетчетворогодишњем оцу отели су дете и заменили га са дететом које има Даунов синдром. Постоје сви докази, као и за све друге наведене случајеве“, рекао је он.

РТРС

(Православие.ру, 3. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

 1. Помаже Бог!

  Да ли ЈЕСТЕ или НИЈЕ било благослова за приказивање овог филма, не знам.
  Но, зато знам(о) ово:

  http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_arhiepiskopije_beogradskokarlovachke

  – како неко (ико) може да благослови ПРОЈЕКЦИЈУ (било каквог) филма унутар Храма Светога Саве ?!
  – како неко под епитимијом (па још обнародованој свима на званичној интернет страни СПЦ) добије благослов онога који је ту епитимију изрекао, (и то) за пројекцију филма у простору Храма који се налази под старатељством истог тог даваоца епитимије ?!
  – како неко ко је “одлучен од Светог Причешћа и сваког другог учешћа у литургијском и црквеном животу Српске Православне Цркве“ може да добије благослов за (било какву) акцију у Храму Светог Саве, односно да без благослова чини (било шта) унутар Храма Светог Саве ?!

  Не коментаришући ни једног тренутка сам садржај филма (који за све горе наведено нема никакав значај), ова прича само баца додатно светло и указује какво је заиста стање ствари.

  Свети Саво, опрости!
  Боже мили и благи и свемилостиви, сачувај нас и саклони!

  Праштајте, молим Вас, мени грешном

  Миодраг Таназовић

Оставите коментар