Париз: Око 40 хиљада људи марширало против абортуса

„Ми верујемо да је живот благо без обзира на физичке или менталне способности које једна особа може да има и да свако може много доприносити у свом животу. Ми бранимо свакога, без обзира на то које је њихово стање,“ истакао је Пабло Сигрист из Фондације Жером Лежон

Марш против абортуса у Паризу

Упркос снажном пљуску, око 40.000 људи шетало је у прошлу недељу улицама Париза поводом Марша за живот. Учесници су четворочасовни марш окончали у центру Париза. Овогодишњи слоган је био „Од таме до светла“, извештава „Католична новинска агенција“.

Поред десет хиљада Француза, неколико група „за живот“ из Холандије, Шпаније, Немачке, Италије и Португалије такође се придружиле Маршу за живот.

Очекивано, медијске куће су озбиљно пратили број оних који су марширали. Рецимо, један наслов каже: „Преко хиљаду демонстраната учествовало је у Маршу против абортуса у Паризу…“

Према државној статистици, у Француској се сваке године обави више од 200.000 абортуса. Одржан је један минут ћутања током марша како би се обележили све оне невине жртве.

Ситуација у Француској је сада прилично озбиљна пошто је дан после марша влада покренула јавну дискусију у циљу ревизије француских биоетичких закона, међу којима се предвиђа и вештачка оплодња за лезбејке и слично за хомосексуалце. Такође ће се дискутовати о проширеном коришћењу ембриона за истраживање.

Марш се ове године фокусира и на питања окончања живота. Док је активна помоћ за самоубиство илегална у Француској, закон дозвољава рупу која води истом резултату. Закон донесен јануара 2016. дозвољава праћење „тешког и сталног умиривања“ док пацијент умире од болести или глади.

Пабло Зигрист из Фондације Жером Лежон у Шпанији казао је да је ова група учествовала у маршу у Француској, јер закони о сурогат мајци, абортусу и еутаназији имају „јасан укрштени ефект између земаља и зато сматрамо да имамо много обухватнији циљ који нудимо, а то је да бранимо свачији живот.“

„Ми верујемо да је живот благо без обзира на физичке или менталне способности које једна особа може да има и да свако може много доприносити у свом животу. Ми бранимо свакога, без обзира на то које је њихово стање,“ истакао је Сигрист.

У фебруару прошле године француска Национална скупштина донела је одлуку да се нападају вебсајтови „који шире погрешне информације“ о абортусу, кажњавајући њихове уреднике затвором до две године или са 30.000 долара. Текст законодавства је доста лабав тако да сва електронска или онлајн средства информисања која упозоравају на опасности абортуса и покушавају да одврате родитеље од убијања сопствене деце, могу постати мета.

Изворник: Информативна служба Српске православне цркве, 29. 1. 2018.

(Православие.ру, 31. 1. 2018)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар