Директор Светског јеврејског конгреса критикује поставку у Јасеновцу јер замагљује историју

„То је једна од најгорих изложби коју сам видео, не знам шта бих рекао”, рекао је Вајнбаум на трибини о едукацији о холокаусту у Хрватској, одржаној синоћ у јеврејској општини Загреб поводом Међународног дана сећања на холокауст, преноси Хина

Споменик у Јасеновцу (Фото: ХРТ)

Загреб  – Главни директор Светског јеврејског конгреса за Израел Лоренцо Вајнбаум изразио је у Загребу узнемиреност посетом Спомен подручју Јасеновац и рекао да је то пример замагљивања историје холокауста који је присутан у низу земаља источне Европе.

„То је једна од најгорих изложби коју сам видео, не знам шта бих рекао”, рекао је Вајнбаум на трибини о едукацији о холокаусту у Хрватској, одржаној синоћ у јеврејској општини Загреб поводом Међународног дана сећања на холокауст, преноси Хина.

Према његовим речима, поставка у Јасеновцу лоше је конципирана и технички лоша, а како је додао, морао је и да клекне да би видео неке делове збирке.

Вајнбаум је позвао хрватске власти да подрже оснивање мешовитог одбора у којем би, поред научника из Хрватске, били и стручњаци из земаља које су тај проблем успешно решиле, попут Норвешке и Немачке. Тај одбор би дао одговор на питања холокауста у Хрватској и помагао у његовој јавној презентацији, навео је он.

Он је оценио да од интерпретације историје зависи наш став о садашњости и будућности, о чему нажалост, говоре негативна кретања у Пољској, Румунији, Мађарској и балтичким државама.

Како је навео, проблем није у историчарима, јер „он долази с врха”. Није у питању незнање него негација и замагљивање, а потребно је зрело друштво које неће пребацивати одговорност на друге, и њих оптуживати, него преузети одговорност.

У Хрватској је убијено више од 30.000 Јевреја и то је реалност, али многи „лудаци” не желе да буде тако. У Пољској је јеврејска заједница потпуно искорењена, а чинила је 10 одсто становништва, рекао је Вајнбаум.

„Здравље тих друштава, па и Хрватског, зависи од односа према Холокаусту. Ако Јевреји подсећају да их поштују и да се сећају њихових страдања, то је лакмус папир за здравље друштва”, рекао је он.

Вајнбаум је додао да ако представници Јевреја не желе да буду присутни на државној комеморацији о Холокаусту, то треба да буде важан знак за друштво.

Додао је да је противник колективних кривица и не мисли да је народ крив, али сматра да сваки народ мора бити у стању да пренесе поруку и сећа се онога што се догодило.

Он је изразио очекивања да ће Хрватска смоћи снаге да се суочи с преузимањем одговорности за злочине који су почињени у НДХ и да ће се супротставити глорификацији оних који су убијали.

Ипак, оставио је отворено колико је могуће, јер како је рекао, зна да политичари имају изазов да доносе одлуке које им неће донети гласове, али и да цивилно друштво и медији нису толико снажни да сами изнесу тај проблем.

Председник Јеврејске заједнице Загреб Огњен Краус сматра да се кључни проблем налази у политици и додао да у среду током посете Јасеновцу нико из Министарства културе није био присутан. Такође, како је додао, када се у Хрватској говори о Холокаусту, никад се не наводе примери из Хрватске него из Аушвица. Државна комисија за утврђивања жртава из 1999. закључила је да је у Хрватској страдало 240 Јевреја и око 700 Срба. Председник Комисије Вице Вукојевић потом је изабран за судију Уставног суда, казао је Краус и додао да људи из власти упоређују жртве Блајбурга и Јасеновца, што је неприхватљиво.

(Бета/Политика, 1. 2. 2018)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар