Драгослав Пакић: Данашње црнило не обећава ружичасто сутра

Некадашњи другови, који су се клели у црвено, знали су да их је ондашња реакција оптуживала да су префарбани свим бојама што, у коначници, опет испада на црно. И тако је и испало

Прекречени мурали са ликовима познатих навијача Партизана (Фото: Фејсбук страница Гробарски Trash Романтизам)

Чињеница да овако дуго пропадамо само доказује тврдњу да смо живели на високој нози. Неки се чак усуђују да кажу како нам је и глава била у облацима. Малтене у магли.

Ако се зна да смо ми народ аерофобни и метопропатски, да се плашимо високих положаја и свега што са њих долази; да смо врло осетљиви на промене, онда није чудо што таворимо у месту као недовољно испавани медведи којима блага зима поремети зимски сан и ствара несаницу.

Познато је да блага и топла зима поспешује рано цветање воћака и разног цвећа. Висибабе ће, срећом, брзо да извисе, али се јављају и неке друге цвећке које опстају и остају. Нарочито у култури.  Имамо, као доказ, свеж и речит пример о бравурозном глумачком достигнућу познатог и популарног глумца, стручњака за грицкање чипса на јавном месту и проналазача лека за ефикасно, обимно и учестало уринирање по гробовима.

Овај глумац је, између осталог, познат и по томе што је своје име са руском конотацијом скратио на француски изговор – Серж, а презимену додао два „ф“. Оно друго „Ф“ му је, како сам признаје, важније од целог презимена које без фамозног „Ф“ не би значило ништа као што одавно не значи ништа и сам власник имена.

Најновије достигнуће овог глумца неслућених изражајних могућности односи се на усавршавање техничких иновација у домену глумачке дифекације. Боја гласа, дикција, израз лица, покрети, а посебно његова сугестивност, долазе до пуног изражаја у тренуцима када надахнуто и без вишка театралности у свом стваралачком тигању меша зачине филма, позоришта, кабареа, телевизије, радија, транзистора и политичких памфлета и изговара чувени монолог који је он лично и осмислио. Све се тресе и дрхти док глумчина изговара: „Ова го*на не презају ни од чега. С*аћемо се у ваше гробове“!

Каква би то штета била да неким несрећним и непромишљеним стицајем околности, само због неразумевања уметничког надахнућа, овај уметник, не дај Боже, остане без сцене чије даске за њега живот значе.

Јер, он је глумац коме највише недостају и фале даске.

Ових дана су многи београдски зидови и мурали на њима префарбани у црно. Заштитници модерног сликарства, претежно они који навијају за ФК Партизан, изражавају оштре јавне протесте.

Црно је, као што се у теорији о бојама добро зна, мешавина свих постојећих боја. То не обећава ружичасто сутра.

Некадашњи другови, који су се клели у црвено, знали су да их је ондашња реакција оптуживала да су префарбани свим бојама што, у коначници, опет испада на црно. И тако је и испало.

Српски народ целог свог модерног века има неки чудан осећај за боје. Док се у Европи славила плава епоха Пикаса, Лорка певао „Зелено, волим те зелено“, Дима писао о холандским црним лалама а Вук о црвеном бану (наставио Басара), Павић о Византијском плавом, Обреновићевци носили антерије у плавом, а Карађорђевићевци сивомаслинасте боје, данашња Србија се, очито је, опредељује за – црно.

Има, додуше, носталгичара који би да се поврати жуто. Уздају се чак и у жуту патку. Многи, међутим, из сопственог кафанског искуства знају да повраћати жуто није баш најпријатнији осећај.

Ипак тврде да су ови шарени обећавали свашта, а нису испунили ништа. Ми вам, настављају, не обећавамо ништа, а испунићемо свашта. Најпре сопствене џепове.

Неки би опет да оду ови, а да се не поврате они. Признају при том: „јесмо мали, али смо техничари“!

Сви се заклињу у неке своје боје, све су боје другачије, а када се помешају сви знамо шта се добија – црно.

Зар је мало оних који мало, мало, па уздахну: „Е, црно нам се пише“!

За нас је одувек Запад техника, Исток филозофија, а само у средини, где смо баш ми – црно.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Categories: Сатиристика

Tags: , ,

Оставите коментар