Светски медији о убиству Ивановића: Појачаће се етничке тензије

Светски медији пренели су данас вест о убиству Оливера Ивановића, а Асошиејтед прес оцењује да ће овај напад највероватније појачати етничке тензије на Косову.

Фото: Википедија

АП преноси да је председник Србије Александар Вучић тим поводом сазвао хитну седницу Савета за националну безбедност, након које ће се обратити јавности.

Америчка агенција у извештају из Косовске Митровице јавља, позивајући се на Ивановићевог адвоката, да је Ивановић подлегао повредама након што је јутрос упуцан испред просторија своје странке, а описује га као „једног од кључних политичара на северу Косова већином насељеном Србима”.

Америчка агенција подсећа да је косовски суд осудио Ивановића за ратне злочине почињене током сукоба 1998-1999, уз напомену да је пресуда поништена и да је поновно суђење било у току.

Би-Би-Си у свом извештају наводи да је убијен истакнути српски политичар на Косову Оливер Ивановић, који је „сматран једним од умерених лидера косовских Срба”.

И руска агенција Тасс пренела је да је лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда” Оливер Ивановић јутрос убијен у Митровици.

Тас с преноси и да се људи у великом броју окупљају испред просторија седишта странке и болнице, као и да је полиција блокирала околне улице.

Француски медији известили су, позивајући се на изворе из Ивановићеве странке и његовог адвоката Небојшу Влајића, да је Ивановић, кога описују као важног српског политичара на Косову, јутрос убијен из ватреног оружја у српском делу Митровице.

„На челу локалне социјалдемократске странке, сматран је умереним српским политичарем у граду који остаје подељен на северни део, насељен Србима, и јужни део, насељен косовским Албанцима”, наводи „Фигаро”.

Радио Слободна Европа, коме је Ивановићеву смрт потврдио и главни тужилац у Митровици, Шукри Суља, објавио је кратку Ивановићеву биографију, истичући да се на последњим локалним изборима 22. октобра 2017. због застрашивања на северу Косова, четворо са његове листе повукло, те да му је недавно у Северној Митровици запаљен аутомобил.

На то подсећа и „Дојче веле”, наводећи да је Ивановић више од две године провео у притвору због наводног ратног злочина.

Медији у региону на ударним местима о убиству Ивановића

Медији у региону без изузетка на ударним странама преносе вест да је јутрос у Косовској Митровици извршен атентат на лидера Грађанске иницијативе Слобода, демократија, правда Оливера Ивановића.

Позивајући се београдске, медији у региону преносе да је председник Србије Александар Вучић сазвао хитну седницу Савета за националну безбедност, као и да је делегације Србије у Бриселу напустила разговоре са Приштином који је требало да се одрже данас, након тринаестомесечне паузе.

Хина преноси да је север Косовске Митровице, где живи већинско српско становништво под блокадом јаких полицијских снага.

Агенција наводи да је Ивановић био један од вођа косовских Срба и некадашњи заступник у Скупштини Косова који је предводио заступничку групу Повратак.

Наводи и да је важио за умереног политичара који уживао углед међународне заједнице, а 1999. године, када је формирано Српско национално веће, Ивановић је постао председник његовог извршног одбора за северно Косово.

Подсећају и да је Ивановић пре три године ухапшен и више од две године провео је у притвору због наводног ратног злочина.

Фена подсећа да је Ивановић један је од вођа косовских Срба и некадашњи заступник у Скупштини Косова који је предводио заступничку групу Повратак.

Агенција МИА јавила је да је Ивановић подлегао повредама задобијеним од четири метка у грудима.

Радио телевизија Црне Горе пренела је да је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао да је делегација Београда напустила дијалог у Бриселу и да се враћа у земљу због убиства Ивановића.

„Ово је злочиначки и терористички чин који мора бити и биће кажњен”, изјавио је Ђурић, пренела је РТЦГ.

Приштина: Политичари без реаговања, влада:оспорена владавина права

ПРИШТИНА –  Сви приштински медији пренели су да је у Косовској Митровици јутрос убијен Оливер Ивановић, лидер Грађанске иницијативе Слобода, демократија, правда на Косову, као и саопштење косовске владе која је осудила овај догађај и оценила да је њиме „оспорена владавина права”.

Албански политичари се нису засад оглашавали поводом Ивановићевог убиства.

Влада у Приштини је истакла у саопштењу да убиство Ивановића „оспорава владавину права и сваки покушај успостављања реда на читавој територији Косова”.

„Насиље је неприхватљиво без обзира од кога долази и коме је усмерен”, наводи се у саопштењу косовске владе.

(Политика, 16. 1. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар