Срећко Максимовић: Истинска нова година

Нова година схваћена тако – као прилика да постанемо нови и бољи је истински разлог за радост и славље. Радујмо се и веселимо а већ од сутра бољи постанимо. Прелазак у доброту је прелазак у вјечност. Ту године ништа не значе. Ако смо лагали не лажимо, ако смо крали не крадимо, ако смо варали не варајмо. Заволимо. Једино љубав остаје и нико нам је не може одузети, чак ни смрт

Стигла је још једна нова година. Овога пута, наша, православа, јулијанска. Нека нам буде заиста нова. А шта у својој суштини представља Нова година? Ако ћемо искрено и поштено – ништа. Једно велико ништа. Била она српска, православана, јулијанска, грегоријанска, међународна или кинеска, суштина је увијек иста. Ако човјек није спреман да направи искорак – изађе из жабокречине и учмалости порочног и мимоходног живота и одлучно не коракне у промјену онда Нова година и није ништа друго до једноноћни пир у част још једној години ближе смрти. Гозба у славу смрти.

Хладноразумско резоновање нам налаже да о Новој години размишљамо као о некој неизвјесној будућности која нас призива и тражи жртве. Жртве богиње Нове године су дани, њих 365/366 којим се храни, а када се пресити одлази и замијењује је сљедећа, која ће такође појести своје дане и тако до краја времена. А дани пролазе. Нестају. Не можемо их зауставити, макар успорити. Не. Ништа. Све тече – рекао би старогрчи мудрац. Године сигурно. А гдје је ту човјек? Гдје је човјеково мјесто у вртешци времена? Ако је Нова година схваћена као неумитни проток времена и прилика да се за једно вече ождеремо и унаказимо Човјечанско у себи, онда ту нема ништа људско – све је то страно и мрско вјечности.

Нову годину човјек једино може схватити као истински нови почетак. Почетак у којем ће наћи нову снагу свога бића за које вријеме није фактор. Симболично тренутак за то може бити дан одласка старе и доласка нове године. Човјек би могао да се „пресвуче“ и баци све старо и постане нови и ослобођен. Рјешити се свега рђавог што чини себи и другима. Лаже себе, Бога не може, а савјест га изобличава. Стога станимо и размислимо – одбацимо старог човјека у себи а пригрлимо новог, овог новогодишњег.

Нова година схваћена тако – као прилика да постанемо нови и бољи је истински разлог за радост и славље. Радујмо се и веселимо а већ од сутра бољи постанимо. Прелазак у доброту је прелазак у вјечност. Ту године ништа не значе. Ако смо лагали не лажимо, ако смо крали не крадимо, ако смо варали не варајмо. Заволимо. Једино љубав остаје и нико нам је не може одузети, чак ни смрт. Једном настала љубав је трајна, вјечна и неуништива. Човјек једини има сву слободу стварати љубав или је гасити. Заволимо и волимо. Љубав је залог вјечности. Шта је учињено у старој заборавимо и у новој то не поновимо.

„Ако желиш цио свијет да побиједиш, побједи себе“ – каже Достојевски кроз уста свог јунака Шатова из Нечистих сила. Ова мисао нека буде и моја честитка свима нама да у новој години будемо побједиоци себе, онда ћемо за све остало, па и за свијет, лако.

Срећна нам истинска нова година.

Аутор објављује на блогу Пасквила

Прочитајте још

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Categories: Једномислије

Tags: , , ,

Оставите коментар