Александар Вучић: Убиство Ивановића терористички чин, пронаћи ћемо убицу или убице

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас је за државу акт убиства Оливера Ивановића терористички чин.

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Ж.Јовановић)

„Овај акт је за државу Србију терористички и тако ћемо се према њему односити”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре после седнице Савета за националну безбедност.

Рекао је да је упућено писмо органима Еулекса и Унмика са захтевом да органи Србије учествују у истрази убиства.

„Пронаћи ћемо убицу или убице, то сам јутрос обећао супрузи Оливера Ивановића”, рекао је Вучић.

Вучић: Да држани органи Србије учествују у истрази

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема овлашћења да говори о сазнањима, којима располажу службе у вези убиства Оливера Ивановића, али, како је рекао, да „има много интересантних детаља, који указују на могуће починиоце”.

Вучић је рекао да је упућено писмо Еулексу и Умнику са захтевом да државни органи Србије учествују у спровођењу истраге на КиМ о убиству Оливера Ивановића.

„Уверени смо да би учешће државних органа Србије значило откривање истине о убиству Оливера Ивановића”, рекао је Вучић након седнице Савета за националну безбедност.

Он је рекао да је захтев за учешће у истрази договорен на седници Савета за националну безбедност.

Додаје да ће Србија предузети све мере које су неопходне да се пронађе убица или убице, и да је то јутрос обећао и супрузи Оливера Ивановића.

Он је нагласио да нема овлашћења да говори о сазнањима којима располажу службе, али како је рекао „има много интересантних детаља, који указују на могуће починиоце”.

Злочин се, како је рекао, није догодио на територији коју ефективно контролише држава Србија, те се мора чекати реакција других органа, али очекујемо да они то ураде професионално и то је тражио и од Федерике Могерини и представника Међународне заједнице да брзо реагују.

„Убијен је човек који је родитељ, супруг и који никада није позивао сукоб Срба и Албанаца. Без обзира на политичке разлике лично упућујем саучешће породици Ивановића и свим Србима. То је напад на породицу Ивановић, Север Косова и Србе у целини”, нагласио је он.

Вучић Весељију: Нећете стићи до Ниша

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је делегација Србије у Бриселу прекинула разговоре у оквиру дијалога, јер је бесмислено разговарати уз свакодневне претње и поручио Кадрију Весељију, правом, како каже, „господару на Косову”, да неће стићи до Ниша како је претио.

„Тешко је да говорите о нечему кад имате свакодневне претње, где онај ко је прави господар на Косову, а то нису ни Тачи, ни Харадинај, већ Кадри Весељи, и то сви који познају ситуацију на Косову добро знају, а који говори да се Албанци неће зауставити до Ниша”, рекао је Вучић.

„Ми смо разумели те претње, добро смо их схватили, као и ћутање оних који је требало истог секунда да реагују”, поручује Вучић.

Весељију је поручио да до Ниша неће стићи.

И Ниш ће остати леп град који могу да посете као туристи.

„А то да долазе са војском, то нека забораве”, закључио је Вучић.

Вучић: Немамо поверење у косовске органе

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Београд нема поверења у косовске органе, али да се нада ће бити у стању да спроведу истрагу, а ако не буду могли – Србија ће то сигурно учинити.

Уз подсећање да се убиство догодило на територији над којом Србија нема ефективну контролу посебно од 2008., Вучић каже:

„Да имамо највеће могуће поверење у органе – немамо, али се надамо. Ако нису у стању, молимо их да позову наше органе и прихвате нашу помоћ. Јер, ми кажемо – ми ћемо да откријемо (убице)”, каже Вучић.

Додаје да не зна зашто то не би прихватили и подсетио да Београд има протоколе за сарадњу се Еулексом и Унмиком.

„И мислим да то може нормално да функционише. Готово сам сигуран да је ово толико крупно, да не може да прође неистражено и без проналажења јасног кривца”, поручује Вучић.

Не постоји савршен злочин, а ово је далеко од савршеног злочина, додао је он.

Приметио је да је „посао” Албанаца да оптужују Србију за све и то већ раде много времена.

„Али, не разумем оне одавде који мисле да је то прилика… пошто их нико неће ни за шта, сви знају какви су лопови – да се оклизну они би рекли Вучић је крив”, рекао је Вучић.

„Сваки дан говоре да сам ја издајник – је л’ то није мета на челу или петоструки аршини. Убиство ће бити истражено и убице откривене”, закључио је Вучић.

Вучић: Ускоро ћу на Косово, да разговарам са српским народом

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће ускоро на Косово како би разговарао са српским народом.

„Ускоро ћу на Косово. Желим да разговарам са народом, шта можемо да учинимо, иако немамо ефективну власт”, рекао је Вучић.

Уз констатацију да јужно од Ибра, од проглашења лажне независности, има најмање проблема иако није све у реду, он каже и ово:

„Утолико горе би то говорило о нама ако ово не би  био етнички мотивисан злочин. Али открићемо ко је то учинио.“

Вучић: Коме одговара убиство? Свима све јасно…

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не жели да говори о томе коме би могло да одговара убиство Оливера Ивановића.

„Не желим још о томе да говорим. Почетних индиција имамо, али нећу о томе говорити док надлежни органи не буду говорили”, рекао је председник Србије новинарима.

„А, коме би одговарало? Мислим да је свакоме све јасно…и коме би на Косову одговарало, коме у међународној заједници, коме на Косову не би, а коме би одговарало или не би у Београду“, рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара да ли убиство има међунационални карактер или га је починио неко са српским именом.

Додао је да ништа више неће о томе рећи, али да је „свакоме ко је завршио први разред основне школе све јасно и сви су све разумели”.

„Само да сачекамо и видимо.. Али ко год је починио убиство биће пронађен”, поручио је он.

Председник Србије је у обраћању новинарима после седнице Савета за националну безбедност навео и да постоје идеје једне земље унутар КФОР-а да прекине контролу административне линије.

(Танјуг/Политика, 16. 1. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар