Оливер Ивановић, лидер „Слободе и демократије“ који није дочекао правду

Оливер Ивановић, политички и хуманитарни лидер Срба с Космета и председник Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда”, био је и државни секретар за Косово и Метохију у некадашњем Министарству за КиМ.

Оливер Ивановић (1953–2018). Фото: Танјуг

Када је 1999. године формирано Српско национално веће Ивановић је био председник његовог Извршног одбора за северно Косово. Смењен је 2001. године.

Кад су владе СРЈ и Србије формирале Координациони центар за Косово и Метохију, постављен је за шефа Службе за економски развој и реконструкцију.

Од  2008. налазио се месту државног секретара у Министарству за Косово и Метохију.

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године.

Августа 2015. Ивановић је започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

Ивановић је 21. јануара 2016. године био осуђен на девет година затвора, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године кренуло поновљено суђење у том поступку.

Прошле године пуштен је да се брани са слободе.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени ауто је подметнута бомба.

Ивановић је рођен 1. априла 1953. године у породици црногорског порекла, у селу Рзнић код Дечана, а основну школу и средњу машинско-техничког смера завршио је тадашњој Титовој Митровици.

Због жеље да постане пилот уписао је Војну академију у Загребу, где је почео озбиљно да тренира карате, да би врло брзо стекао међународни углед, те постао велемајстор, тренер, а затим и међународни судија.

Након три године студија напустио је Војну академију јер је установљено да има урођени оштећени вид, враћа се на Косово где је завршио Машински факултет.

Накнадно је апсолвирао и на Економском факултету у Приштини.

Бављење каратеом утицало је да усаврши знање страних језика,те је Ивановић говорио енглески, албански и италијански.

Живео је у Косовској Митровици са супругом и тројицом синова.

(Танјуг/Политика, 16. 1. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар