Александар Раковић: Вучић и митрополит Амфилохије да пруже руку један другом

Владика Амфилохије је на неспретан начин изразио своје мишљење о предсједнику Вучићу. Но, није била потребна канонада која је потом испаљена према митрополиту Амфилохију. Нажалост, неколико млађих функционера Србије су давали ужарене изјаве против митрополита Амфилохија. Владика Амфилохије је професор Универзитета у Београду, а неколицина тих који су оштро говорили против њега могли су да буду његови студенти, рекао је историчар Александар Раковић

Александар Раковић

Историчар Александар Раковић казао је да је митрополит црногорско-приморски Амфилохије један од највећих српских епископа у историји и оцијенио да би било најбоље да се предсједник Србије Александар Вучић и митрополит Амфилохије сретну и пруже руку један другом.

Поводом изјаве митрополита Амфилохија о политици предсједника Србије Александра Вучића према Косову и Метохији, на Хепи телевизији говорили су Раковић и аналитичари Драгомир Анђелковић и Дејан Вук Станковић.

Раковић је указао да је митрополит Амфилохије обновио црквени живот у Црној Гори, који је био десеткован током комунистичке владавине. Заслугом митрополита, како је навео, број вјерника у Црној Гори се данас може исказати у стотинама хиљада.

Митрополит остао на Космету кад су га сви напустили

Раковић је подсјетио да је након повлачења Војске Југославије и српске полиције из јужне српске покрајине 1999. митрополит Амфилохије, са још двојицом епископа  и српским свештенством, остао на Косову и Метохији.

Када је терористичка ОВК продрла из Албаније и започела масакрирање преосталог српског становништва, владика Амфилохије је на рукама носио мртве Србе, сахрањивао их и служио опела. Та улога митрополита Амфилохија такође мора да се уважава, казао је Раковић.

Он је навео да је владика Амфилохије на неспретан начин изразио своје мишљење о предсједнику Вучићу. Но, није била потребна канонада која је потом испаљена према митрополиту Амфилохију. Нажалост, каже Раковић, неколико млађих функционера Србије су давали ужарене изјаве против митрополита Амфилохија.

Владика Амфилохије је професор Универзитета у Београду, а неколицина тих који су оштро говорили против њега могли су да буду његови студенти, казао је Раковић.

Међу оптужбама тада изнетим речено је да због владике Амфилохија има мање Срба на Косову и Метохији и у Црној Гори. Раковић је нагласио да то нема везе са истином и додао да није нетачно да је митрополит Амфилохије подржавао Мила Ђукановића 1997. и 1998. али је тачно и да се разочарао када је коначно схватио оно што је већина Срба у Црној Гори схватила пре њега – да Ђукановић креће у прогон српства у Црној Гори.

Владика Амфилохије је потом стао насупрот Ђукановићевог режима, казао је Раковић и подвукао да жели да упита власти Републике Србије шта раде да се побољша тужан положај српског народа у Црној Гори.

На крају, Раковић је закључио како би било најбоље да се предсједник Вучић и митрополит Амфилохије сретну и пруже руку један другом.

О томе шта је још речено током телевизијске дискусије можете погледати у следећем видео прилогу:

(ИН4С, 12. 1. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар