Радио Слободна Европа: Срби у Црној Гори између Амфилохија и Вучића

Колико је „вербални рат“ у медијима између Амфилохија и Вучића око Косова изазвао пометњу у српском националном корпусу у Црној Гори

Данима је црногорска јавност очекивала да се огласи и одреди тзв. српски национални корпус у Црној Гори поводом актуелног сукоба око Косова, који је покренуо митрополит Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори Амфилохије Радовић, оптужујући предсједника Србије Александра Вучића да његова политика „води издаји Косова“.

То се најприје очекивало од политичких партија које окупљају Србе у Црној Гори, а потом и других организација које штите интересе српског националног бића.

Стога се поставља питање – зашто је Амфилохије остао усамљен док су из Србије стизале бројне оптужбе тамошњих министара и политичара на његов рачун?

Највећа опозициона политичка групација у Црној Гори, Демократски фронт (ДФ), која окупља више српских националних партија, тек јуче се огласила саопштењем и јавности поручила да предсједништво ДФ-а сматра да о питању Косова не постоје „сукобљене стране“, већ мишљења одговорних институција српског народа у том важном државно-политичком питању Србије и Црне Горе.

„Сходно томе, није могуће заузимати стране, на начин који би радо видјели наши непријатељи, недобронамјерни медији и стране агентуре, јер су патријарх СПЦ, митрополит МЦП (Митрополија црногорско-приморска) и предсједник Србије најодговорнији за слогу и будућност ових простора. Зато ДФ не пристаје да учествује у било каквој наметнутој подјели која може имати несагледиве последице по нашу Цркву и односе духовне и световне власти“, истиче се у саопштењу.

Јавност је очекивала одређења, тим прије што су у октобру 2008. године, када је Црна Гора признала Косово, опозиционе српске националне странке у знак револта организовале протест у Подгорици у којем је било и повријеђених, а лидер тадашње опозиционе Српске народне странке Андрија Мандић је готово двије недјеље штрајковао глађу у Скупштини, тражећи да Влада Црне Горе поништи одлуку о признању.

Оштре оцјене на рачун Владе због признања Косова стизале су и од бројних других организација које штите интересе српског националног бића у Црној Гори и годинама послије признања Косова.

У септембру ове године све те организације, које имају добре односе са Амфилохијем, добиле су заједнички кров, односно сједиште у Српској кући која је у потпуности финансирана од новца Владе Србије са 3,4 милиона еура. Паре су опредијељене у периоду док је Александар Вучић био премијер Србије.

Александар Вучић

Директор Српске куће Емило Лабудовић, који је и потпредсједник Нове српске демократије (НОВА), иначе чланице ДФ-а, за Радио Слободна Европа (РСЕ) каже да о питању овог актуелног сукоба не жели да бира страну.

„Најискреније, мислим да је то унутрашња ствар Републике Србије и СПЦ, те не видим нити разлог, нити неку моју позицију и оправданост да на било који начин коментаришем или дајем подршку једној или другој страни. Ради се о двије јаке институције које представљају српски народ у најширем његовом поимању које ће наћи заједнички језик. Ја сам више него убијеђен, то питање треба разријешити“, казао је Лабудовић.

Ни предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић није хтио за РСЕ да коментарише актуелни сукоб, правдајући се тиме да они „нијесу политичка организација“. Вуксановић је кратко казао да „не жели да се сврста ни на чију страну јер сматра да то само може да штети интересима и односима српског народа у Црној Гори и у Србији и свештенства“.

На челу Матице Српске у Црној Гори је Владимир Божовић који каже да не вјерује да „о питању Косова постоји суштински сукоб“, већ да и Вучић и Амфилохије покушавају да дођу до доброг рјешења.

„Не бирам страну, не желим да бирам. Мислим да ни сами актери, овако како сте их Ви поставили, не би се сагласили да постоје двије оштро супротстављене стране о питању Косова. Могуће да је природан вишак емоција и на једној и на другој страни довео до тог неразумијевања“, каже Божовић за РСЕ.

Владимир Божовић

Међутим, политички аналитичар Драгиша Јањушевић сматра да је вербални рат између Амфилохија и Вучића сигурно „уздрмао и помео српски национални корпус који живи у Црној Гори“.

„Ова врста полемике или вербалног рата који постоји последњих дана уноси одређен вид конфузије и пометње. Они су сигурно у некој врсти дилеме из разлога што Амфилохије Радовић ужива одређену врсту ауторитета код њих, као и Вучић“, каже Јањушевић и указује да се све дешава у посебном политичком тренутку „због крупних политичких дешавања у овој години, прије свега, предстојећих избора“ у Црној Гори.

Да ли одговор на питање – је ли митрополит Амфилохије остао усамљен – лежи у чињеници да је у Црној Гори на друштвеним мрежама покренута петиција под насловом „Апел за одбрану митрополита Амфилохија од бруталних напада политичког врха Србије и таблоида“?

Митрополит Амфилохије не води рачуна о томе да ли ће у својим оцјенама бити усамљен или не, већ је у њима искрен, каже за РСЕ Драгиша Јањушевић и подсјећа да Амфилохије „дуже од 20 година износи бројне политичке ставове“, а јавност, која је очекивала или не одређење о овом питању, и сама је подијељена“.

„Тај дио јавности, који се односи на српско национално биће у Црној Гори, мислим да је подијељен. Вјероватно јавност не жели да се замјера ни једној, ни другој страни и вјероватно је и тај неки вакуум у јавности направљен из тог разлога – да се не замјере ни једној, ни другој страни које су значајне адресе за српски корпус у Црној Гори“, закључио је Јањушевић.

Лела Шћепановић

(Радио Слободна Европа, 12. 1. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар