Протојереј Жарко Гавриловић: Рат са Богом доноси човеку савез са ђаволом

Први пут објављено 1. 7. 2016.

Поводом шест месеци од упокојења протојереја др Жарка Гавриловића (10. 4. 1933 – 1. 1. 2016) доносимо одломак из његових необјављених „Лирских записа“

zarko-gavrilovic-politika

 Протојереј др Жарко Гавриловић: О миру (нератовању) и рату

  1. Рат са Богом, доноси човеку рат са људима и савез са ђаволом. Стога се не би требало плашити рата с ђаволом, колико рата с Богом, који је пораз сваке вере, наде и љубави.
  2. Кад би победници у рату плаћали ратну одштету, нико не би рат отпочињао.
  3. У сваком од нас „постоји рат против нас самих“ (Платон, Закони, 626 Е).
  4. Да бисмо се успешно борили с демоном, морамо се обући у свеоружије Божије, стећи што више божанских својстава, иако смо у телу, јер наш рат није примарно у борби против тела, колико у рату против демонских страсти у телу.
  5. Нема доброг ратишта, а лошег мира.
  6. Ко води борбу с демонима, тај је у миру са људима и Богом. Ко је у рату с Богом, тај је истовремено у рату и са људима, само је у миру с демоном.
  7. Наш рат на земљи није толико против крви и меса (страсти) колико против „поглаварства и власти, и господара таме овога света, против духова злобе у поднебесју“ (Ефес. 6, 12). Пријатељство с Богом, повлачи непријатељство према сатани. Ко ратује с демоном, тај склапа примирје с Богом.
  8. И у љубави постоји рат и мир, само их ми не признајемо.
  9. Ми бисмо морали да живимо духовним животом, иако смо у телу, не занемарујући елементарне потребе тела. Ми нисмо само телесни већ и духовни, „нисмо дужни телу да по телу живимо, јер ако живите по телу, помрећете; ако ли Духом дела телесна умртвљујете, живећете. Јер које води Дух Божији, они су синови Божији“ (Рим. 98, 12 – 13).

Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7S4Categories: Српско православно стање

Tags: , , , ,

Оставите коментар