Анђелковић: Брнабић права особа за премијера; Радун: Њеним избором Вучић желео да нађе баланс

Председник Србије Александар Вучић одлучио је да досадашња министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић буде нови председник Владе Србије!

Ана Брнабић (Извор: НСПМ)

Образлажући ту одлуку, Вучић је на ванредној конференцији за медије нагласио да Брнабићка има и стручне и личне квалитете за премијерску функцију.

Добио поклон од Ане

Њен првенствени задатак, како је истакао, биће пре свега спровођење економске политике, док ће политички део суштински бити у рукама потпредседника Владе и шефа дипломатије Ивице Дачића.

А. Брнабић и А. Вучић (Фото: Н. Фифић/Новости)

– Сматрам да Ана Брнабић поседује стручне и личне квалитете за ту функцију, радиће вредно, показаће поштовање према политичким странкама и са свим осталим министрима радиће на бољитку Србије. Пре свега ће бити задужена за кључна економска питања, спровођење дигитализације и свега у том домену. СПС ће без обзира на то што СНС има доминантију и знатнију предност него што је било пре имати значајнију улогу у новој влади. Суштински политички део ће водити Ивица Дачић. Имам огромно поверење у њега, баш као и у Љајића, Кркобабића и Вулина и знам да ће моји коалициони партнери наставити да раде добро. Костур владе остаће исти, биће одређених промена. Није пораз ни за СНС ни за било кога другог. Моја жеља је да пронађемо најбоље решење. Биће можда једно или два министарства више, то ћемо договорити још за викенд – објаснио је Вучић, додајући да му се Брнабићева захвалила на одлуци да баш њу именује за премијера.

– Донела ми је неки поклон, путовала је негде, насмејао сам се кад сам видео какав је поклон. Причали смо о циљевима и свакодневним задацима који је очекују. Ову одлуку није било лако донети, донео сам је у складу са интересима Србије, циљевима и идејом да радом и енергијом наставимо да доносимо добре резултате. Неопходан је континуитет у политици Владе Србије, зато смо и приграбили поштовање из различитих крајева света и у складу са тим сам одлучио да предложим Ану Брнабић – констатовао је Вучић.

Драгомир Анђелковић (Извор: НСПМ)

Коментаришући Вучићеву одлуку, аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да је Брнабићева права особа за премијера.

– Она има велико искуство у раду с међународним фондовима и институцијама, што је од великог значаја за Србију, која је у потрази за инвеститорима. Такође, важи за толерантну особу која уме да сарађује с људима, што је добар основ за рад са министрима. С друге стране, недостатак је што није довољно дуго на политичкој сцени. Ипак, с обзиром на то да Вучић стоји иза ње, народ ће имати прилике да је боље упозна – истиче Анђелковић.

С друге стране, политички аналитичар Бранко Радун сматра да је Вучић желео да нађе баланс у својој странци и у Србији.

– Да је изабрао неког из СНС, остали би били незадовољни и обратно. Брнабићева ће бити главни оперативац за спровођење одлука које ће заједно доносити председник Вучић и Влада – напомиње Радун.

Бранко Радун  (Извор: НСПМ)

Потпуно очекивано

Са њим је сагласан и аналитичар Дејан Вук Станковић, који каже да је оваква Вучићева одлука очекивана.

– Брнабићева је показала стручност и некорумпираност. Има снаге и енергије да се посвети економским реформама. Њен избор има и симболички карактер јер је по први пут на челу владе жена, нестраначка личност и припадник ЛГБТ популације – закључује Станковић.

Биографија Ане Брнабић

* Рођена је 28. септембра 1975. године у Београду

* Завршила је Пету београдску гимназију, а након средње школе одлази у САД, на Универзитет Нортвуд у Мичигену

* На Хал универзитету у Великој Британији завршава мастер студије

* Била је директор компаније „Континентал винд Србија“

* Председница је Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), у чијем је оснивању учествовала

* Добитница је признања Бизнис дама године у категорији Друштвено одговорно пословање за 2013. годину

* У августу 2016. постала је министар државне управе и локалне самоуправе

* У мају 2017. добила је награду Дуга за допринос борби против хомофобије и унапређењу права ЛГБТ особа

* Чланица је главног одбора ПЕКСИМ, организације која омогућава стипендије за магистарске студије на Кембриџу

* Говори енглески и руски језик

(Информер/НСПМ, 16. 6. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар