Филозофски факултет: Милошу Ковићу и колегама понуђена места која немају везе са наставом

Поједини доценти и ванредни професори Филозофског факултета у Београду могли би ускоро да изгубе радна места у настави и да буду премештени у администрацију. Због проблема у раду факултета, 38 предавача месецима је чекало да буде поново изабрано у иста звања или унапређено у виша. Додатни проблем за њих четворо је то што им је у међувремену истекао уговор о раду, јер универзитетски наставници, осим редовних професора, потписују уговоре на пет година.

Кликните на слику за увећање

После више седница Наставно-научног већа које су прекидане пре самог гласања за избор наставника, прекјуче је одржана једна на којој су именовања усвојена, али четворо наставника, због блокаде Већа, и даље нема уговор о раду. Један од њих је и доцент др Милош Ковић, са Одељења за историју, иначе једини српски историчар који је објавио књигу код најзначајнијег светског издавача за хуманистичке и друштвене науке – Oxford University Press. Њему и осталим колегама понуђено је да пређу на друга радна места која немају везе са наставом.

„Факултет је шест месеци био блокиран вољом бившег декана проф. др. Војислава Јелића. Када је, пошто су то од њега захтевали управници пет одељења на Факултету, поднео оставку, мислили смо да ће Факултет бити враћен у редовно стање. Садашњи в. д. декана проф. др Данијел Синани, који је у време Јелића био продекан за финансије, сада је, међутим, додатно заоштрио стање и појачао притисак на запослене”, каже др Ковић.

Због тога што је делу наставника угрожено право на рад, реаговао је и проф. др. Бранко Ракић, омбудсман Универзитета у Београду. Упутио је писмо свим члановима Изборног већа из кога се јасно види да постоји и кривична одговорност оних који спречавају наставнике да раде.

Проф. др Смиља Марјановић Душанић, са Одељења за историју Филозофског факултета, сматра да су њене колеге оштећене и да је за овакву ситуацију крив искључиво декан који је недавно поднео оставку, проф. др. Војислав Јелић. „Он би прекидао и потом напуштао сваку седницу оног часа када није био задовољан већинским расположењем.“

И бивши декан проф. др Милош Арсенијевић, са Одељења за филозофију, на страни је угрожених колега.

Декан Синани, преноси проф. Арсенијевић, сматра да он „строго поштује закон, што ће и даље чинити, те да је оно што омбудсман каже само једно мишљење“.

За Стање ствари приредила: Светлана Максовић

Цео текст у штампаном издању „Новости“ за 3. 6. 2017.Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар