Ознаке

, ,

Желим храбро да отворим расправу о Косову, али да заборавимо да смо ми једини који одлучују и да знамо каква је улога Албанаца, казао је председник Србије Александар Вучић у Панчеву.

Александар Вучић: Време за стратешки дијалог о Косову и о Уставу

Након полагања заклетве за председника сте рекли да би требало повести унутрашњи дијалог о Косову и одрећи се митског приступа Косову. Да ли то значи да ће Србија ускоро доносити нове одлуке када је у питању Косово?

— Ви сте запазили једну ствар, само сте исекли реченицу. Била је запета па речи ’као и олаког давања нечега што ми припада’. Мислим да наш став треба да буде усаглашен са животним проблемима, са оним што тишти наш народ на Косову и Метохији, са оним што јесу права наше државе. Али да заборавимо да смо ми једини који одлучују. Да знамо каква је улога Албанаца. Да ствари поставимо у рационалну раван, на национални ниво и да на такав начин о томе разговарамо. Ви сте добро приметили неке од најважнијих ствари о којима сам јуче говорио, и мислим да ту расправу храбро отворим, без обзира што знам да ће да се опет појаве неки генији који ће да ми држе таблу ‘издајник’, а да се крију од погледа моје кћерке и сина, пошто им није баш пријатно да ме погледају у очи док такве глупости држе у рукама. Не бринем за то. Бринем за будућност Србије. И лепо сам јуче рекао: поштујем ја сваку црквену заједницу. Али наш је посао да бринемо о земаљском животу, о неком небеском нека брину неки други.

То је једна од тема. Друга је промена Устава. Хајде да седнемо да разговарамо, ако можемо да разговарамо. Ако можемо да се договоримо, ми смо нешто урадили за своју земљу. Ако пропадне, значи да смо још једном више бринули о земљи својих дедова него о земљи своје деце.

Шта то конкретно значи?

— Не могу да вам говорим конкретно. Желим да отворимо друштвени дијалог који ће да траје три месеца, шест месеци…

О чему?

— И о једној и о другој теми. И о Уставу и о нашем односу према Косову и Метохији, и о нашем односу према региону итд. Да видимо где је наша политика. И где видимо Србију, не за годину дана, не да ли ће да дође Пера уместо Жике на ово или оно место. Него да видимо каква је то политика за коју се боримо. Да видимо шта је садржај те политике. То су озбиљне, одговорне ствари. И ако можемо ту врсту дијалога да отворимо и са политичким странкама, са политичким представницима, зашто не верским заједницама, цивилним друштвом, невладиним сектором, са свима о томе шта су циљеви Србије, где је њено место у будућности.

Када стратешки поставите циљеве, моћи ћете да пронађете пут. А то што се ми возикамо овде а никад не знамо где ћемо се паркирати на крају, то никад не може добро да се заврши.

Извор Радио Слободна Европа, 02. јун 2017.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Нови стандард, 2. 6. 2017)

Advertisements