Стивен Коен: Три фронта новог хладног рата између Русије и САД

Амерички политиколог, професор Универзитета у Принстону Стивен Коен верује да односи Русије и САД пролазе кроз најопаснију фазу у својој историји

Реч је о томе да је на делу хладни рат, ма како га звали. Он има три фронта, а на сваком ситуација може да прерасте у оружани конфликт великих размера, оценио је Стивен Коен у разговору са новинарком Софико Шеварнадзе у њеној емисији SophieCo на RT.

По његовим речима први фронт представљају балтичке земље, у којима НАТО повећава присуство без преседана по својим размерама.

Други фронт налази се у Украјини, а грађански конфликт представља заправо, како је рекао, индирeктни рат између Русије и Запада.

Трећи фронт покренут је у Сирији, напомиње Коен и истиче да руски и амерички авиони лете у истом ваздушном простору.

Може се догодити што год желите. Зато очекујемо да ће наше руководство (и нарочито председник САД) показати политичку мудрост и смањити створену напетост, како бисмо сви били безбедни, нагласио је политиколог.

Додао је да то неће бити једноставно пошто је шеф Беле куће Доналд Трамп „парализован“ због оптужби за „везе са Русијом“.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 19. 5. 2017)Categories: Руска реч/Russia Beyond

Tags: , , , ,

Оставите коментар