Ознаке

, , ,

До уједињења цркава може доћи само ако „Дух Свети поново уједини све оне који исповедају име Христово”, рекао је руски патријарх

Патријарх московски и целе Русије Кирил верује да у будућности може доћи до уједињења хришћана различитих конфесија.

„Данас смо још увек подељени, јер нам богословски проблеми који потичу из древних времена не омогућавају да се ујединимо”, рекао је патријарх у недељу у Храму Христа Спаситеља у Москви, где је служио литургију поред моштију Николаја Чудотворца, које су по први пут донете у Русију из Италије, преноси РИА Новости.

Како је истакао поглавар руске цркве, до уједињења хришћана не може доћи „њиховим напорима, некаквим црквено-дипломатским потезима, богословским договорима, већ само ако Дух Свети поново уједини све оне који исповедају име Христово”.

„Верујемо да свети Николај који слуша молитве хришћана Истока и Запада стоји пред Господом и, између осталог, моли од њега да се цркве уједине”, изјавио је он.

„Нека Господ чува хришћане Истока и Запада и помаже им на сложеним историјским путевима”, додао је руски патријарх.

(Руска реч, 22. 5. 2017)

У Москви се моштима светог Николе поклонило око 25 хиљада верника

Јуче су у Русију из Италије стигле мошти Николе Чудотворца.

У понедељак се у храму Хрита Спаситеља у Москви моштима светог Николе Чудотворца поклонило око 25 хиљада људи, саопштила је градска полиција.

Према подацима МУП-а, до 21:30 по московском времену храм је посетило 25 хиљада људи, преноси „Взгляд”.

Јуче су у Русију из Италије стигле мошти Николе Чудотворца, једног од светитеља који се највише поштује у православној цркви.

(Руска реч, 22. 5. 2017)

Текстови су објављени уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текстова без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

Advertisements