Политика: Варљиво пролеће српске штампе

„Адрија медија група”, компанија која издаје и лист „Курир”, донела је одлуку о повлачењу својих недељника са тржишта Србије и Црне Горе. – „Вечерње новости” ишчекују помоћ државе у санирању дугова, у противном је могуће да ће лист у августу престати да излази. – Таблоид „Ало” на корак од промене власника

Фото: Небојша Марјановић

Магазин „Стори”, који је основала „Адрија медија група”, у власништву породице Родић, прелази под окриље новосадске „Колор прес групе” Роберта Чобана, сазнаје „Политика”.

У „Адрија медија групи”, која издаје и лист „Курир”, кажу да је компанија донела одлуку о повлачењу својих недељника са тржишта Србије и Црне Горе, а да ће и даље излазити у Хрватској.

У складу са тим донета је одлука о продаји магазина „Стори”, а, како нам је речено у овој компанији, убудуће ће бити окренути развоју на пољу дигиталних медија.

Они су назвали потпуним дезинформацијама да су притиснути великим дуговањима која могу довести до активирања хипотеке на згради у Влајковићевој улици 8, где се налази седиште „Адрија медија групе”. Иначе, у последњих годину и по дана на зграду у Влајковићевој 8 три пута је уписивана хипотека.

„Случајем ’Стори’” настављене су мајске турбуленције на српском тржишту штампе, започете прошле недеље драматичним саопштењем редакције „Вечерњих новости”. Из овог дневног листа са традицијом дужом од 70 година апеловано је на државу да им помогне, јер су због доспећа банкарског дуга од 425.000 евра пред финансијским колапсом. Дан раније запослени су потписали анексе уговора којима су плате смањене за десет одсто. Под теретом дугова и беспарице, паралелно се заоштравао сукоб дела редакције и представника такозване Радне групе запослених, коју је основао Синдикат новинара. Стотинак новинара пре четири дана потписало је петицију којом се тражи смена директора и главног уредника Ратка Дмитровића. Синдикалци, заједно с Дмитровићем, узвратили су оптуживши потписнике петиције да се обрачунавајући се са главним уредником заправо препоручују за места у будућем колегијуму.

Све очи запослених у „Новостима” упрте су у Надзорни одбор, али председница овог органа Тања Благојевић није имала одговор на наше питање када ће седница бити одржана и да ли ће држава санирати барем део од 11 милиона евра дугова. Само на име неплаћених пореза „Новости” дугују око 2,5 милиона евра.

Држава управља „Новостима” иако је већински власник ове куће Милан Беко који има 62 одсто акција. Међутим, пре шест година влада је Беку одузела управљачку функцију јер није хтео да откупи преостале акције. Уколико држава не помогне овој медијској кући, могу се обистинити црне слутње да ће овај лист већ у августу престати да излази.

У медијској чаршији се већ месецима спекулише да ће новог власника добити и дневни лист „Ало”, који као и „Блиц” издаје швајцарско-немачка компанија „Рингијер аксел шпрингер”. Када су крајем прошле године из ове медијске куће отпустили на десетине сарадника, међу њима је био велики број новинара овог таблоида. Кружиле су гласине да се на тај начин припрема терен за долазак новог газде. Иначе, редакција листа „Ало” једна је од најмањих која прави дневне новине. У њој сада ради петнаестак новинара.

Спекулише се да ће „Ало” прећи у руке Саше Благојевића, директора и већинског власника маркетиншке агенције „Триленијум”, који је 27. марта основао фирму под називом „Дневне новине ’Ало’”. Не само да његова фирма носи име таблоида „Ало”, већ је регистрована на адреси компаније „Рингијер аксел шпрингер”, тачније у Улици Жоржа Клемансоа 19.

Незванично сазнајемо да је Благојевић заиста заинтересован за куповину листа „Ало”, али у току јучерашњег дана он није одговорио на поруку коју смо му оставили код секретарице, да нам објасни какви су његови планови у вези са овим дневним листом.

Агенција „Триленијум”, чији је Благојевић већински власник, има подугачку листу клијената међу којима су: „Београдски сајам”, „Делта ђенерали”, „Дунав ауто”, „Џенерал моторс”, „Лав пиво”, „Планика”, „Фарма нова”… На њиховом сајту наведено је да својим клијентима пружају комплетан сервис услуга из продукције, маркетинга и менаџмент консалтинга.

Јелена Попадић

(Политика, 19. 5. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading