Џек Мур: Шта знамо о Трамповим нападима на авио-базу сиријског режима

(Њузвик, 7. 4. 2017)

Касно у четвртак председник Доналд Трамп обратио се са свог имања Мар-а-Лаго ризорт на Флориди, обзнањујући своје наређење да се „изведе војни напад“ на авио-базу сиријског режима. Ова ваздухопловна база је, према његовим речима, била локација са које је, у уторак, изведен напад хемијским оружјем на сиријски град који се налази под контролом побуњеника.

Амерички разарач USS Porter (DDG 78) испаљује крстарећу ракету на сиријске положаје, Медитеран, 7. априла

Овај напад означава прву непосредну западну војну акцију против Владе сиријског председника Башара ал-Асада, на стогодишњицу америчког ступања у Први светски рат.

Пентагон је навео како су САД испалиле 59 крстарећих ракета томахавк са два америчка ратна брода на подручју источног Медитерана, у 8:40 часова увече по источном времену. Они су дејствовали по Ал Шајрат ваздухопловној бази, близу централног града Хомса, који је нeкaда био средиште сиријске револуције.

Војска је издала саопштење, које је прочитано на државној телевизији, према коме је у нападу страдало шест сиријских војника и где је напад означен као „отворена агресија“ и покушај да се поткопају операције Дамаска усмерене против екстремиста. Дмитриj Песков, гласноговорник руског председника Владимира Путина, назвао је напад „актом агресије против суверене нације“. Пентагон је навео да је војска обавестила руске снаге пре напада. НАТО је потврдио да су САД такође информисале овај савез о својим плановима да дејствују по ваздухопловној бази.

Према наводима Сиријске опсерваторије за људска права, организације са средиштем у Великој Британији али са разгранатом мрежом контаката широм Сирије, напад је готово у потпуности разорио базу. Руска државна телевизија наводи да је у нападу уништено девет војних авиона, али да је писта готово неоштећена. Сједињене Државе још увек нису дале саопштење о штети која је нанета.

Трампов државни саветник Х. Р. Макмастер, у брифингу за медије после напада, нaвео је да су Сједињене Државе биле сигурне да је сиријски авион испустио гас сарин на цивиле у градићу који се налази под контролом побуњеника, Кан Шајкхуму. Овај напад је усмртио најмање 86 особа, укључујући више од двадесеторо деце. Пентагон је објавио графикон после напада на коме је приказана путања режимског авиона који је летео од базе до града Кан Шајкума. База служи као један од шест кључних режимских аеродрома, и Макмастер наводи да иако напади крстарећим ракетама неће елиминисати режимску способност да употребљава хемијско оружје, могу да је умање.

Мете Трамповог напада на Сирију

Мета напада су, према Пентагону, били сиријски ловачки авиони, радарска опрема, системи противваздушне одбране, аеродромски хангари и бункери са ускладиштеном муницијом. Усмерени су на ограничење способности сиријских ваздушних снага да лете изнад територије коју контролишу побуњеници, и да бацају хемијско оружје на подручја насељена цивилима.

Трамп је директно оптужио Асада за извођење напада хемијским oружјем у уторак и навео је: „Виталан национални интерес Сједињених Држава је да спрече и одврате од употребе смртоносног хемијског оружја.“

„У претходним годинама је био читав низ покушаја да се измени Асадово понашање али они су доживели пропаст, и то веома драматичну пропаст“, додао је. „Као резултат, избегличка криза се и даље продубљује, а регион се и даље дестабилизује, што угрожава Сједињене Државе и њихове савезнике“.

У питању је напад који може да промени историју и правац конфликта, и већ је изазвао реакције међу сиријским савезницима. Москва је убрзо после напада изјавила да он може да обустави договор који постоји између Русије и САД а који је усмерен на спречавање сукоба између ваздушних снага ових држава на небу изнад Сирије.

„Руска страна је опозвала ефекат меморандума за заштиту од инцидената и обезбеђење сигурности летова током операција у Сирији који је био договорен са САД“, изјавио је руски министар спољних послова. Он је позвао на сазивање хитне седнице Савета безбедности Уједињених нација која би била посвећена нападу, додајући да је амерички напад био „жестоко… кршење међународног права“.

Кључни амерички савезници укључујући Британију, Француску, Немачку, Јапан, Италију, Израел, Аустралију и Турску, објавили су своју подршку Трамповој акцији у Сирији. Турска је позвала на формирање зоне забране летова у Сирији „како би било спречено да се догоде слични масакри“.

Иран, чије трупе дејствују у Сирији како би подржале Асада, осудио је напад. Кина позива на опрез и упозорава на могућност даље ескалације сукоба у земљи.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

Постаните донатор-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света. Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно. Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи можете прочитати НА ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар