Војислав М. Станојчић: Председница Скупштине саучесница у Вучићевом тихом државном удару? 

Народна скупштина Србије, највише представничко тело наше државе, претворила се за последње четири године у гласачку машину посланика владајуће коалиције, која послушно и без сувишног размишљања испуњава све ћефове Александра Вучића.

Маја Гојковић у Скупштини (Фото: Фонет)

Маја Гојковић у Скупштини (Фото: Фонет)

Најновији случај, забележен првог марта, када је требало да почне редовно пролећно заседање Народне скупштине, само је један од многих који најочигледније илуструје жалосно стање српског парламента.

Тога дана, само што је седница отворена и посланици обавештени о дневном реду, госпођа Маја Гојковић најавила је паузу, рекавши да ће се рад наставити касније, по њеном повратку из Владе, где је позвана на консултације, а што је – заправо – значило да је отишла по премијерова упутства о даљем току заседања Народне скупштине.

Посланици су тако остављени да сачекају повратак председнице. Они из опозиције протестовали су због неочекиваног и необјашњеног развоја догађаја, питајући се да ли је гђа Гојковић службеница Владе, док је, увек спреман на брзи одговор опозицији, Александар Мартиновић оправдавао њен поступак, објашњавајући како су консултације неопходне. Остало је једино нејасно због чега до њих није дошло раније, већ тек пошто је заседање почело.

Када се, негде у поподневним сатима, председница Народне скупштине вратила, посланици су од ње чули да се седница прекида а да ће бити настављена тек после избора, чији ће датум одржавања она саопштити (што се и догодило, па је коначно постало извесно да ће се први круг избора за председника Републике одржати 2. априла).

То је, у ствари, значило да ће се тачке предложене за ред овог заседања Народне скупштине одложити за најмање месец дана, док се најзад не види да ли ће Александар Вучић остварити још једну своју велику жељу и постати председник Републике.

Наизглед коперниковски обрт у раду највишег представничког тела земље није тешко објаснити. Премијер под контролом држи готово све електронске и штампане медије у Србији, те у њима нема места за опозиционе политичаре. Александар Вучић је, с разлогом, претпоставио да би његов тријумф донекле могли да угрозе опозиционари у Народној скупштини који би током телевизијских преноса седница користили прилику да говоре о промашајима у његовом раду или предлажу решења боља од његових. Све у свему, требало их је спречити да не таласају, бар током председничке кампање.

Премијер је по струци правник, а гђа Гојковић још и адвокат, али су обоје, годинама се успешно бавећи политиком, схватили исто што и кумровечки бравар пре много година – да се не треба држати закона као пијан плота, те је председница Народне скупштине, пошто је чула премијерове „консултације”, рад највишег народног представништва обуставила на одређено време.

Гостујући на телевизији, објаснила је своју одлуку намером да спречи опозицију да злоупотребљава скупштинске дискусије за представљање својих идеја које немају никакве везе са дневним редом или се користе за изражавање мржње према А. Вучићу.

Већ поменути А. Мартиновић, главни заточник напредњака у Народној скупштини, био је још одређенији и опширнији. Како је изјавио, сви други кандидати осим Вучића немају шта да понуде бирачима, а да им је важно једино да искажу своју мржњу према премијеру. Сем тога, од њих вреба опасност по мир у земљи, могу да изазову нереде (да ли по Миловом рецепту?), и још троше огроман новац за вишемесечну кампању, започету много пре председника…

А он – који свакога дана попуњава бар трећину свих телевизијских вести – не престајући да отвара фабрике, путеве, школе, железничке пруге, да спасава завејане… па и прекида заседања Народне скупштине кад му затреба. Истина, не сам, већ уз саучесништво њене председнице.

Како ствари стоје, нема сумње да је премијер у огромној предности над осталим кандидатима, јер су му медији непрестано на располагању, док његови противници – за које су средства јавног информисања херметички затворена – немају ни близу такве могућности.

Што све подсећа на спортску утакмицу у којој су правила игре, судије и сви остали услови на страни само једног тима или такмичара.Categories: Судбина као политика

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Одличан чланак !
  Председница Скупштине као слушкиња диктатора.
  Најважнија институција Србије је укинута. Одлуком једног човека. Има ли већег доказа да је извршен државни удар, да смо у диктатури ?

  Шта нас још чека ? Са Вучићем нема дилеме. Знајући шта ће се сазнати ако падне, он је спреман на све.

  И ми морамо бити спремни на све.
  Морамо бити спремни да уочи избора преко свих медија сазнамо на пр. да је група тешко наоружаних падобранаца из Црне Горе, искочила из руског авиона у срце Шумадије са намером да га убије.

Оставите коментар