Председнички избори 2. априла, кандидат и Саша Радуловић

Избори за председника Србије биће одржани 2. априла, саопштила је Маја Гојковић, председница парламента. Она је позвала грађане да пажљиво прате изборне кампање, гласају и изаберу најбољег кандидата.

Маја Гојковић је потписала одлуку о расписивању председничких избора (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Маја Гојковић је потписала одлуку о расписивању председничких избора (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Опозиција је оштро критиковала њену одлуку јер је за изборне радње мало времена, тврдећи да је све учињено да избори не буду фер и демократски. Владајућа коалиција одбацила је оптужбе, наводећи да су услови исти за све и да су опозициони кандидати већ месецима у кампањи.

Гојковићева је поручила грађанима да пажљиво прате изборне кампање и да својим гласом, на првом месту, оцене председничке програме, јер су „они изузетно важни за даљу будућност и стабилност Србије”.

Она је позвала кандидате да поштују грађане и „рачунају на њихове гласове ако им се обраћају квалитетним програмима, а не мржњом, да се боре одговорношћу, радом, поштују демократске принципе и вољу грађана Србије која ће бити исказана на изборима”.

Док се Гојковићева обраћала грађанима, део опозиције био је у скупштинском холу и слушао шта говори, а други су пристизали у парламент, попут председничких кандидата Саше Јанковића и Вука Јеремића, али и лидера странака које их подржавају, на пример Велимир Илић, да би новинарима одмах дали оцену овакве одлуке.

Било је мало чекања на заједничко обраћање, будући да је договорено да говоре само председнички кандидати –Бошко Обрадовић (Двери), Саша Јанковић, кога је између осталих подржао ДС, Вук Јеремић, који има подршку СДС-а – док је Саша Радуловић, лидер ДЈБ-а, желео да говори, мада у том тренутку није обзнанио да ће се кандидовати, иако се у парламенту чуло да ће те вечери објавити кандидатуру. Док су се они договарали, Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, и Ненад Чанак, лидер ЛСВ-а, одвојено су изнели свој став.

Чедомир Јовановић је рекао да се избори одржавају у поражавајућој атмосфери, да је оно што гледамо неодговорно према земљи и да ће одговорност за последице оваквог понашања бити на онима који руководе земљом, а „то су Томислав Николић и Александар Вучић, јер су они одговорни за атмосферу која прати друштво у овом тренутку”.

Јовановић је апеловао на власт да се промени атмосфера, упитавши „хоћемо ли  добити председника који представља све нас или председника који је победио другу половину Србије”. Јовановић је констатовао да ови избори почињу тако да грађанима треба да се поделе „шлемови уместо изборних програма”.

Ненад Чанак, лидер ЛСВ-а, казао је да је због кампање која је почела парламент потпуно неправедно гурнут у страну и плаћа цех које не би смео да плаћа. Чанак је додао: „Народна скупштина је место где људи треба да говоре о важним питањима за земљу. Због тога мислим да је потпуно неодговорно не дозволити људима који желе да се кандидују да говоре у овом парламенту.”

Саша Радуловић, лидер ДЈБ-а, оптужио је Александра Вучића да је суспендовао парламент и увео својеврсно ванредно стање, што је неприхватљиво. Радуловић је оптужио премијера да све што ради ради да би покушао да спречи фер и демократске изборе, тврдећи да „Вучић покушава да направи терен за изборну крађу”, да га је још једном позвао да поднесе оставку, тражећи да се распишу ванредни избори.

Бошко Обрадовић, лидер Двери, казао је да се готово комплетна опозиција окупила око идеје да заједнички зауставе увођење Србије у диктатуру. Обрадовић је истакао: „Наступамо појединачно, као шефови посланичких група и као председнички кандидати, али у нечему смо јединствени – да се обезбеде демократски и фер избори и равноправан третман кандидата у медијима.”

Саша Јанковић је констатовао да је „Александар Вучић изгубио изборе јер се није определио да се у демократској борби надмеће са политичким конкурентима, већ да угаси демократију и демократске институције”.

Он је додао: „Позивам власт да престане да отима државу, да врати државу грађанима и да врати институције тамо где им је место. Надам се да нећемо морати да се нађемо у ситуацији да позивамо грађане да нам помогну.” Он је истакао да парламентарна криза у држави влада онда када парламент не ради и приметио: „Био сам позиван да поднесем оставку на функцију заштитника грађана ако желим да се кандидујем за председника Србије и ја сам то учинио. Минимум минимума је да то ураде и други кандидати, пре свега Вучић.”

Вук Јеремић је у кратком обраћању рекао да „Александар Вучић треба да одблокира рад Скупштине Србије и да поднесе оставку на место премијера, ако жели да се кандидује за председника”.

Јеремић је нагласио: „Потребно је и да омогући да се избори одрже под фер условима. Разговарао сам са људима различитих политичких уверења, заједнички став свих је да се мора поштовати демократски поредак. То је црвена линија. Ако Вучић на ово не одговори позитивно, предузећемо заједничке кораке у одбрани уставног поретка. Блокирањем рада парламента изведен је државни удар, јер је тако суспендована изборна воља грађана.”

Само што су опозиционари изнели своје ставове, за говорницу у скупштинском холу ступио је Александар Мартиновић, шеф посланичке групе СНС-а, који је рекао: „Коначно су пале маске, озваничена је ЈОЈ коалиција – Јеремић, Обрадовић, Јанковић, плус Саша Радуловић – која би Србију да врати у прошлост.”

Мартиновић је истакао да ова коалиција не нуди ништа грађанима сем „пуке мржње према Александру Вучићу и СНС-у” и додао: „Ми питамо Јеремића и Јанковића каква је то диктатура и страшна владавина Александра Вучића у којој се њих двојица обраћају новинарима иако нису посланици. Изгледа да имају посланике које  су украли. Питамо их одакле им паре за кампању? Ако им не пође за руком да дођу на власт, изазваће немире, украјински и румунски сценарио.”

Мартиновић је још казао да ће СНС учинити све да избори прођу регуларно, пошто су свесни колико је ситуација тешка и неправедна, јер ће „бити 15 кандидата на једнога, а с друге стране, СНС нема толико новца колико ЈОЈ коалиција има”.

Ђорђе Милићевић, шеф посланичке групе СПС-а, оптужио је опозиционаре да неаргументованим критикама желе да оправдају свој изборни неуспех.

Шешељ претекао Мају Гојковић

Лидер српских радикала и њихов кандидат на изборима Војислав Шешељ није сачекао да избори буду расписани, већ је пола сата пре тога објавио да почиње изборну кампању и то, како је рекао, демонстрацијама против Федерике Могерини и уласка Србије у ЕУ.

Он је најавио да неће дозволити да се Могеринијева данас обрати посланицима српског парламента: „Протест ће бити вербалан, нећемо је тући, ми смо, знате, против насиља, али јој нећемо дозволити да се обрати посланицима.” Шешељ је пошто је стигао раније, сео на место припремљено за Мају Гојковић која је требало да се обрати поводом расписивања избора. Он је почео и да говори „даме и господо” и био силно „зачуђен” што га је обезбеђење упозорило да не може ту да седи. Ипак је устао и обратио се новинарима испред припремљеног стола и столице за Гојковићеву.

Дачић: Фалио је још само „његова пропала екселенција” Тадић

Лидер СПС-а Ивица Дачић оценио је да је врхунац политичког цинизма када бивши досовци говоре о наводној суспензији парламента и државном удару. „Зашто Јанковић, Јеремић и остали нису тако оштро устали у одбрану, како кажу, уставног поретка онда када није било седница парламента када се Тадић кандидовао за председника? Што Тадић није дозвољавао седнице парламента у изборној кампањи? И коме они сада придикују?”, запитао је Дачић, у изјави достављеној Танјугу.

Он је приметио да је демократама и досовцима од уставног поретка било важније „његово величанство Борис”. „Дан су почињали кад се он буди, а по мишљење се ишло у Председништво… Да ли је то уставни поредак”, запитао је Дачић и додао да је у „туристичкој посети Јанковића и Јеремића Народној скупштини само још фалило његово пропало величанство Борис”.

Вучић: Занима ме народ, а не „фотељаши”

Врање – Занима ме подршка народа, а не фотељаша, поручио је премијер Србије Александар Вучић и додао да га интересује шта мисле грађани, а не неки фотељаши, који се боре да некоме скину главу, како би они били богати и возили се авионом. „Један је 12 година био на власти, а другог подржава странка која је 12 година владала Србијом и радила шта је радила, а данас би да држи придике”, рекао је Вучић не наводећи на које кандидате мисли, али је нагласио да није фасциниран њиховом виком, нити уплашен њиховом храброшћу. „Па добро, појавили сте се још једном, вичите, а ми ћемо за то време да градимо пруге, и да правимо према Врањској Бањи, а онда ћемо све до Ниша, 78 километара што недостаје да завршимо, а они само нека вичу.”

Он је, одговарајући на питања новинара у Врању, рекао да га занима само народ и нагласио да не жели да се удвара лажној елити.

Гојковић: Какав сценарио спремају Јанковић, Обрадовић, Јеремић

Очигледно је да се Вук Јеремић, Саша Јанковић, Бошко Обрадовић, Саша Радуловић, али и други спремају за некакав други сценарио и да нису заинтересовани за изношење програма, већ за дестабилизацију Србије и за хаос који планирају да изазову када се суоче са евентуалним резултатима избора, навела је Маја Гојковић, председница парламента, осврнувши се на реаговање опозиције на расписивање избора. „Позивам их да поштују Устав и законе, демократске принципе Србије и да искључиво поштују вољу грађана, која једино може да се искаже на изборима.”

Она је подсетила Вука Јеремића да је партија у којој је био (ДС) четири пута уводила паузе и да скупштина није радила у време председничких избора, те да би они који то називају државним ударом и сами требало да за то одговарају. „Показало се сада – једном ДОС, увек ДОС”, рекла је Гојковићева.

Она је подсетила потенцијалне кандидате да су се обратили у скупштини уз њену сагласност, чиме је, каже, прекршила правила, будући да они не припадају парламенту.

Стефановић: Никаква разлика међу кандидатима опозиције

„Потпуно је јасно да између оних који покушавају да изазову хаос – Саше Јанковића, Саше Радуловића, Вука Јеремића и Бошка Обрадовића – нема никакве разлике, да немају никакав програм, ни политику, већ да износе само неистине”, казао је Небојша Стефановић, члан Председништва СНС-а. „Очигледно је овде у питању само једно  – како скинути главу Александру Вучићу”, изјавио је Стефановић за медије и упитао по чијем налогу покушавају да направе хаос у Србији. „Просто је невероватно да о урушавању институција говоре досовски кандидати Вук Јеремић и Саша Јанковић, за време чије владавине су институције сравњене до темеља”, рекао је Стефановић.

Он је додао и да је поготово лицемерно да о институцији парламента причају они чије су странке, док су биле на власти, избацивале и кажњавале посланике који чак нису ни били присутни на седницама, „у време чије се владавине гласало из Бодрума и Солуна, они који су доносили, најчешће ноћу, законе који су омогућили бесомучну пљачку народне имовине, богаћење тајкуна и пропаст многих предузећа у нашој земљи”. Стефановић је нагласио да исти ти сада заборављају да подсете да парламент није радио због избора од краја маја до средине јула 2004. године или од 29. децембра 2007. до 15. фебруара 2008.

Премијер тврди да нема везе са прекидом седнице парламента

Премијер Александар Вучић изјавио је за „Инсајдер”, поводом захтева опозиције и председничких кандидата да одблокира рад скупштине и поднесе оставку, да он нема ништа са паузом у раду скупштине, да све ради по Уставу и закону и да „не зна зашто им он смета”.„Најпре нисам ја тај који може да блокира или одблокира скупштину. Она ради много марљивије него у време када је Јеремић 12 година водио власт и у време странака које су подржале Јанковића, Обрадовића или не знам кога већ од тих људи”, рекао је Вучић. „За мене су то врло чудни захтеви, као да су с Марса пали, па не знају да у њихово време по три-четири месеца није било седница скупштине, а никада их није било у време избора”, казао је Вучић и додао да не разуме шта је смисао свега.Упитан како је могуће да нема никакве везе с одлуком о паузи у редовном заседању парламента, имајући у виду да је Маја Гојковић била на консултацијама у Влади Србије непосредно пре него што је саопштила одлуку о паузи, Вучић је одговорио да се с њим није консултовала. „Немам никакве везе. Нисам је видео. Видео сам је тек на конференцији коју сам пратио у медијима и на Председништву касније око четири-пет по подне”, изјавио је Вучић за „Инсајдер” у телефонском разговору.

Мирјана Чекеревац

(Политика, 2. 3. 2017)

И Саша Радуловић кандидат за председника Србије

И председник Покрета доста је било Саша Радуловић је кандидат на председничким изборима, заказаним за 2. април.

Саша Радуловић (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Саша Радуловић (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

То је новинарима саопштио сам Радуловић, и истакао да су ови избори референдум против Александра Вучића.

„Ако је неко борац против Вучића, то сам ја. Ако некога не може да погледа у очи, то сам ја”, рекао је Радуловић, који верује да ће ући у други круг.

(Танјуг/Политика, 2. 3. 2017)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s