Ознаке

, , ,

Србија очекује да Савет безбедности УН реагује поводом „Војске Косова“

Формирање армије Косова може бити још један корак ка продубљивању нестабилности региона, па власти Србије рачунају на хитну реакцију Савета Безбедности УН – рекао је московском дневном листу „Известия“ амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић.

dt-izvestija

Одмах у наставку је додатно указао и нагласио:

„Одговор треба дати на питање – коме је, и због чега, потребна дестабилизација нашег региона и какав геополитички смисао собом доноси очити процес стварања Велике Албаније? Мени се чини да би реално било очекивати хитну реакцију Савета безбедности УН“.

Терзић је истом листу такође указао на постојање дуплих аршина у приступу Запада Косову:

„Са једне стране се води борба против екстремног исламизма на Блиском Истоку, а са друге се исти такав екстремни ислам подржава на Косову и Метохији. Зар уништавање српских споменика на Косову Метохији и уништавање споменика Палмире нису једна те иста појава? Зар они који су те споменике уништавали и узимали органе заробљених Срба сада могу да буду заштитници тих споменика?!“, преносе „Факти“.

Амбасадор Србије у РФ Славенко Терзић

Амбасадор Србије у РФ Славенко Терзић

Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, подсетио је да је на саслушању у америчком Сенату садашњи министар одбране САД, Џејмс Матис, говорио о неопходности формирања косовске војске. Станојевић сматра да су у Приштини само прихватили ту идеју, а да иза свега стоји Запад на челу са Америком.

„Запад је откинуо Косово од Србије, а сада САД јачају независност Косова. Формирање косовске војске је више политички него војни пројекат“, рекао је Драган Стојановић, подсетивши да Србији предстоје председнички избори и да Приштина користи тај моменат.

Драгана Трифковић

Драгана Трифковић

Директор Центра за геостратешке студије Драгана Трифковић подсетила је да формирање косовске војске траје већ неколико година, уз подршку САД; Велике Британије и Турске, и без обазирања на Резолуцију 1244 Савета безбедности УН. Према њеним речима, то представља отворено кршење међународног права.

„Ако српско руководство жели да предузме озбиљне кораке, неопходно је вратити дијалог из Брисела у Уједињене нације, где Србија може рачунати на подршку Русије и Кине“, преноси „Стање ствари“ речи Драгане Трифковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ НА РУСКОМ

Наслов и опрема: Стање ствари

Advertisements